Keeper Kossi Agassa gaat in de fout en ziet Marokko scoren
NOS VoetbalAangepast

Keeper Togo twijfelt over Afrika Cup na vernieling huis

Het is hoogst onzeker of de keeper van Togo dinsdag in actie kan komen in het cruciale groepsduel in de Afrika Cup met Congo-Kinshasa. De reden is niet alledaags: doelman Kossi Agassa is ernstig van de kaart nadat zijn huis in de hoofdstad Lomé vrijdag werd vernield door boze voetbalfans.

De woedende menigte bestormde het huis van Agassa omdat de keeper verantwoordelijk wordt gehouden voor de 3-1 nederlaag van Togo tegen Marokko. Agassa ging bij twee doelpunten lelijk in de fout. Meteen na het laatste fluitsignaal trokken de supporters naar zijn woning, richtten vernielingen aan en probeerden brand te stichten. De politie wist de rust te herstellen en bewaakt sindsdien de woning van de keeper.

Bondscoach Claude Le Roy van Togo zei dat de 38-jarige Agassa zeer geëmotioneerd is door de gebeurtenissen in Lomé. "Agassa verdient dit niet. Voetbal is maar een spelletje. We steunen hem allemaal. Als hij niet tegen Congo wil spelen, dan respecteren we dat." Togo kan zich bij een zege op Congo plaatsen voor de kwartfinales van de Afrika Cup.

Geen unicum

Het is niet voor het eerst dat voetbalfans in Togo hun frustraties botvieren op het huis van een speler. In 1998 werd de woning van aanvaller Salou Bachirou beschadigd omdat supporters vonden dat hij tijdens de Afrika Cup in Burkina Faso ondermaats had gepresteerd.

In 2010 was het nationale team van Togo tijdens de Afrika Cup slachtoffer van een terreuraanslag. Een rebellengroepering viel in Angola het konvooi met de spelersbus aan. Daarbij vielen drie doden, onder wie de assistent-coach. De spelers bleven ongedeerd maar het team trok zich wel terug uit het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl