NOS NieuwsAangepast

Rosenthal: alles ingezet tegen executie Bahrami

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zegt dat hij alles heeft gedaan om de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami te voorkomen.

Baharami werd zaterdagochtend opgehangen, nadat ze eerder deze maand ter dood was veroordeeld voor het smokkelen van drugs.

"Alle diplomatieke middelen zijn ingezet en we hebben geen kans onbenut gelaten", zegt Rosenthal. Ook andere lidstaten van de Europese Unie hebben zich volgens Rosenthal ingezet voor de zaak.

Afgeraden

D66-leider Alexander Pechtold opperde dat Rosenthal mogelijk meer had kunnen doen.

"Er zitten meer mensen met een Nederlands paspoort in Iran gevangen en ik wil zeker weten dat die naast diplomatieke ook juridische bijstand krijgen en dat de minister zelf bereid is om op het hoogste niveau aan de bel te trekken", zegt Pechtold.

Rosenthal haalde in het Radio 1 Journaal nog eens fel uit naar Iran. Hij sprak van een barbaars regime. Volgens Rosenthal hoorde Den Haag enkele uren voor de executie nog dat het proces tegen Bahrami in volle gang was.

Nederland heeft de ambtelijke contacten met Iran bevroren en Nederlanders met een Iraans paspoort wordt afgeraden naar Iran te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl