Mijnwerkers in Limburg
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Onderzoek naar oude mijnschachten Zuid-Limburg

In Kerkrade is een begin gemaakt met het zoeken naar oude mijnschachten. Het Rijk gaat de schachten in kaart brengen en daarna opruimen. Zo moet mijnschade worden voorkomen.

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er in Zuid-Limburg mijnbouw gepleegd. Daarvan zijn nog veel schachten over. Er dreigt geen direct gevaar, maar toch is het beter om ze op te ruimen. Een stijgend waterpeil kan in de toekomst ook de bodem laten stijgen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Limburg.

Honderden jaren oud

De schachten die onderzocht worden zijn soms honderden jaren oud, schrijft 1Limburg. Ze waren soms honderden meters diep. Met pompen werd het waterpeil laag gehouden om op die diepte te kunnen werken.

Na sluiting van de mijnen in Limburg en Duitsland zijn die pompen uitgezet. Dat gebeurde in Limburg in 1994. Sindsdien stijgt het water langzaam maar zeker, en dat proces is nog steeds aan de gang. De kans bestaat dat door het stijgen van het water de bodem ook omhoog gedrukt wordt.

Alleen al in Kerkrade moeten 59 oude schachten worden opgespoord. Dat zal enkele jaren duren.

Scheuren

In veel huizen in voornamelijk Kerkrade zitten scheuren en sommige huizen verzakken zelfs. De bewoners denken dat dit komt door de vroegere mijnbouw.

De provincie en betrokken gemeenten vinden dat het Rijk schade moet vergoeden, als die inderdaad door de vroegere mijnbouw is veroorzaakt. De minister vindt dat het te lang geleden is en de overheid dus niet hoeft te betalen. In de loop van dit jaar wordt daarover een vonnis van de rechter verwacht.

In de tussentijd is er wel een calamiteitenfonds opgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl