Een huisarts schrijft een recept uit
NOS Nieuws

'Patiënten kunnen eigen bijdrage niet betalen. Dat vind ik heel erg'

"Wij doen het ook, medicijnen geven aan mensen die de eigen bijdrage niet kunnen betalen", vertelt huisarts Dennis Pot uit Hilversum. "Mensen komen hier en zeggen hun eigen bijdrage niet te kunnen betalen. Dat vind ik heel erg."

Vanochtend werd bekend dat een op de vijf huisartsen wel eens medicijnen weggeeft aan patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen dragen. Het gaat dan om medicijnen die bijvoorbeeld zijn overgebleven van een andere patiënt; 'restantpillen' die eigenlijk vernietigd zouden moeten worden. De pillen weggeven, mag officieel niet.

"Soms brengen patiënten medicijnen mee terug en dan bewaren we ze", vertelt Pot. "Het moet wel gaan om nuttige medicijnen, en het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ze zijn bewaard. Antibiotica zal ik niet aan iemand anders geven, maar als het gaat om bijvoorbeeld een allergie-pilletje, of om zakjes voor mensen met obstipatie, dan doen we het wel."

Het liefst zou Pot zich er ook niet mee bezig houden, maar er wordt volgens hem veel te veel geld verspild aan medicijnen. "Sommige chronisch zieken krijgen voor drie maanden aan pillen mee en dan gebruiken ze die maar een week. Vervolgens blijven die strips altijd liggen. Dat is zonde."

Het is een keuze. De mensen die zeggen het niet te kunnen betalen, zijn soms ook de mensen die roken en die veel huisdieren hebben.

Huisarts Dennis Pot

Pot zegt dat het moeilijk is in te schatten hoeveel mensen zorg mijden. De meeste zorgmijders zie je namelijk niet, vertelt hij. "Als ik voor iemand een recept uitschrijf, kom ik er niet achter of ze dat middel ook ophalen bij de apotheek. Maar als ik ze een paar weken later dan met dezelfde klachten zie, is dat wel een probleem. Soms geef ik dan die medicijnen weg."

Uit het onderzoek bleek dat 8 op 10 apothekers met medicijnen blijven zitten die wel besteld zijn, maar niet worden opgehaald vanwege de hoge kosten.

Keuze

Het wel of niet innemen van medicijnen is voor veel patiënten ook een keuze, zegt Pot. "De mensen die zeggen het niet te kunnen betalen, zijn soms ook de mensen die roken en die veel huisdieren hebben. En je hebt ook mensen die absoluut geen medicijnen willen slikken."

Het liefst zou de huisarts een andere oplossing zien voor het probleem van hoge kosten voor medicijnen. "Een tweedehandsmarkt, bijvoorbeeld. Dat een keurende instantie de medicijnen in de gaten houdt, maar dat ze wel aan andere patiënten worden gegeven. Het is een klein risico en je helpt er veel mensen mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl