De rechters die de zaak van Volkert van der Graaf behandelen
NOS NieuwsAangepast

Rechter beslist op 6 februari over celstraf Volkert van der Graaf

De rechtbank in Amsterdam beslist op 6 februari of Volkert van der Graaf weer naar de gevangenis moet. Dat is bekendgemaakt na een zitting waarbij de vraag aan de orde was of de moordenaar van Pim Fortuyn de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating heeft geschonden.

Van der Graaf onttrekt zich aan de meldplicht bij de reclassering en werkt niet mee aan het toezicht door de dienst, zei de officier van justitie. Hij wil dat Van der Graaf wordt gestraft en voor een jaar teruggaat naar de gevangenis.

De verdediging drong bij het begin meteen aan op een zitting achter gesloten deuren, om te voorkomen dat de inhoud van de gesprekken tussen Van der Graaf en de reclassering bekend wordt. Volgens de advocaat van Van der Graaf zijn de gesprekken met de reclassering vertrouwelijk. Beloofd was dat de inhoud van die gesprekken geheim zou blijven, zei advocaat Willem Jebbink.

Volkert van der Graaf gefilmd bij het verlaten van de rechtbank

De rechtbank besloot daarop tot een deels besloten zitting. De letterlijke verslagen van de gesprekken die de reclassering voerde met Van der Graaf mochten in de openbare zitting niet voorgelezen worden. De strekking mocht wel worden besproken en ook het verhoor van Van der Graaf gebeurde in het openbaar.

De behandeling van de zaak was een week uitgesteld omdat Van der Graaf vorige week dinsdag afwezig was bij de zitting, wegens het vastgelopen treinverkeer. De rechtbank bood toen aan Van der Graaf op te halen, maar die was onbereikbaar voor zijn advocaat.

De aanklager stelde dat Van der Graaf de gesprekken met de reclassering frustreert en vertraagt. Zijn medewerking is "ontoereikend en niet constructief", vindt het OM. Van der Graaf betwist dat en zegt dat hij wel degelijk meewerkt.

Hulp

Doordat Van der Graaf alleen standaardantwoorden geeft, is de reclassering niet in staat een goed beeld van hem te krijgen, meent het OM. Zo liet hij de dienst bijvoorbeeld een keer weten dat hij drie weken in Europa op vakantie ging, zonder specifiek te worden over zijn reisbestemming.

Van der Graaf zei tegen de rechter dat hij zijn gesprekspartners bij de reclassering niet vertrouwt. Op de vraag van de rechter welke hulp hij nodig heeft, antwoordde Van der Graaf "geen enkele".

Voor de moord op Pim Fortuyn kreeg Van der Graaf 18 jaar gevangenisstraf. In mei 2014 kwam hij op voorwaarden vervroegd vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl