John de Mol met zijn portret in The Wall of Fame in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
NOS NieuwsAangepast

John de Mol wil Telegraaf kopen en overtreft Vlaams bod

Mediabedrijf Talpa wil de Telegraaf Media Groep (TMG) kopen. Het mediabedrijf wil een bod uitbrengen op TMG en biedt 5,90 euro per aandeel. De prijs ligt 70 procent boven de koers van het aandeel op 16 december, toen bekend werd dat TMG onderhandelt met een consortium van het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie. Het bod van Talpa komt neer op 275 miljoen euro en is 12 procent hoger dan het Vlaamse bod van 5,25 euro.

Drijvende kracht achter Talpa is John de Mol. Die heeft in de voorbije weken zijn belang in TMG uitgebreid naar meer dan 20 procent. "Ik heb een groot geloof in TMG als een verzameling van een aantal sterke Nederlandse merken en de potentie van deze onderneming", zegt De Mol in een persbericht. "Het is goed als de onderneming in private handen komt, want een beursnotering beperkt de flexibiliteit."

De combinatie van Talpa en TMG moet resulteren in een nieuw sterk Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met een sterke positie in print, radio, televisie en online. "Het is mijn doel om dit gerespecteerde mediabedrijf voor Nederland te behouden en verder uit te bouwen."

In een reactie bevestigt TMG het "ongevraagde, niet-bindend, voorwaardelijk voorstel" van Talpa ontvangen te hebben. Het bod zal bestudeerd en vergeleken worden met het bod van Mediahuis.

Financiële problemen

Talpa zegt dat de overname volledig uit eigen zak betaald wordt ("gefinancierd uit direct beschikbare geldmiddelen") en dat er ook financiële middelen zijn om te investeren in TMG.

TMG is het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, Metro en website GeenStijl en kampt met financiële problemen door teruglopende oplage- en advertentie-inkomsten. Op Oudejaarsdag kondigde het bedrijf nog 45 ontslagen aan.

Talpa is eigenaar van onder meer Talpa Radio, met zenders als 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica en is het grootste muziekentertainment bedrijf van Nederland. Talpa heeft ook een belang van 33 procent in SBS Nederland met zenders als SBS, Net5 en Veronica. Een jaar geleden kocht TMG zich al deels in bij Talpa.

Aandeel

Het bod van Talpa zet de koers van het aandeel hoger. Rond de middag noteert het aandeel een winst van 2 procent op 5,93 euro.

De aandelenkoers van TMG liep half december op van 3,50 euro naar de slotkoers van afgelopen vrijdag van 5,80 euro. De beurswaarde van het bedrijf bedraagt daarmee zo'n 270 miljoen euro.

Het TMG-concern worstelt al jaren en heeft diverse reorganisaties achter de rug. In 2015 stapte hoofdredacteur Sjuul Paradijs op. Een aandeel TMG was in het najaar van 2013 nog 10 euro waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl