De tafel van Studio Voetbal van zondag 22 januari
NOS VoetbalAangepast

Het wachten is op de Feyenoord-show en de lobbyist Van Basten

Feyenoord wint, Ajax wint en PSV wint. De traditionele topdrie strijdt om het kampioenschap. Feyenoord is de koploper, maar de Rotterdammers maakten geen goede beurt bij Co Adriaanse, zo vertelt de analyticus aan tafel bij Studio Voetbal.

"Feyenoord speelde thuis, er zaten 47.000 mensen, ze zijn de nummer één en spelen tegen laagvlieger Willem II. Dan moet je er vol op gaan, ze onder druk houden en kansen creëren. Dat doen ze niet", aldus de oud-trainer, zelf een groot voorstander van aanvallend voetbal.

"Maar komt dat niet omdat ze met Karim El Ahmadi de aanjager missen?", vraagt schrijver en journalist Özcan Akyol. "Nee", zegt Adriaanse. "Dat heeft daar niets mee te maken, dat zijn afspraken die ze bewust hebben gemaakt. Ze lieten Willem II komen."

'Feyenoord had er een echte show van moeten maken'

Regi Blinker, die met Feyenoord in 1993 het landskampioenschap vierde, begrijpt wat Adriaanse zegt. "Ik denk dat Giovanni van Bronckhorst ze vooral de opdracht geeft om vanuit de nul te spelen. Het achterin dichtmaken en zorgen dat ze voorin kansen creëren", zegt Blinker.

Het bracht de Rotterdammers een 1-0 overwinning op de Tilburgers, tot blijdschap van het publiek. Adriaanse: "De fans komen toch wel, die zijn tevreden met een overwinning. Je kunt ze nog meer in extase brengen door er een echte show van te maken. Dat zou je er als volgende stap als coach in moeten brengen."

'Van Basten moet gaan lobbyen'

Veel aandacht gaat uit naar Marco van Basten. De Chief Technical Development Officer ventileerde deze week zijn ideeën over de speltechnische ontwikkeling van het voetbal. Dat kwam hem op stevige kritiek te staan, onder anderen van Liverpool-trainer Jürgen Klopp en Arsenal-trainer Arsène Wenger.

Adriaanse: "Van Basten moet zich ook niet bezighouden met het bedenken van regeltjes, dat kunnen wij ook. Hij is een bekende persoonlijkheid in het internationale voetbal. Hij moet lobbyen. Hij moet Peter Bosz en Jurgen Streppel niet bellen, hij moet naar Engeland. Naar de grote trainers. Dat is zijn taak."

'Van Basten moet zich niet bezighouden met bedenken van regeltjes'

Blinker denkt dat er meer zit achter de plannen van Van Basten. "Volgens mij heeft hij dit bewust opgegooid, zodat iedereen erover gaat discussiëren en van alle ideeën uiteindelijk twee of drie worden doorgevoerd. Dan heeft hij toch iets bereikt."

Grafrede over Depay

Tot slot wordt de overstap van Memphis Depay naar Olympique Lyon besproken. Voormalig linksbuiten Blinker vindt het goed dat Depay weg is bij Manchester United, al ziet hij Lyon wel als een flinke stap terug. "Maar het belangrijkste is dat de verhalen rond Depay weer over voetbal zullen gaan."

Het imago van de 22-jarige Depay is altijd voer voor discussie. Ging het bij Oranje over zijn hoed, in Engeland zagen ze de aanvaller vooral in snelle auto's. José Mourinho, de trainer die dit seizoen bij United amper een beroep deed op de Nederlander, benadrukte dat Depay een hardwerkende professional is.

"Dat is eigenlijk een mooie grafrede", meent Adriaanse. "Over de doden niets dan goeds. Als hij zo goed is, zo professioneel is, waarom stelt Mourinho hem dan niet op?"

'Mooie grafrede van Mourinho over Depay'

Pierre van Hooijdonk zet zijn vraagtekens bij de transfer. "Ik betwijfel of het echt de keuze is geweest van Memphis om naar Lyon te gaan", doelt de voormalig Feyenoorder op de eventuele rol van Manchester United in de overgang.

"Laten we in ieder geval hopen dat hij het daar goed gaat doen, ook met het oog op het Nederlands elftal", zegt Blinker. Adriaanse voegt daaraan toe: "Hij is na Arjen Robben in potentie nog altijd de beste aanvaller die we hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl