NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: protesten, reddingsacties en zware ongelukken

Had je dit weekend geen tijd om het nieuws te volgen? Wij hebben de belangrijkste en opmerkelijkste verhalen op een rij gezet.

Wereldwijd gaan meer dan 1 miljoen mensen de straat op om te demonstreren tegen Donald Trump. Ze maken zich grote zorgen over de rechten van vrouwen en minderheden onder de nieuwe Amerikaanse president. Alleen al in Washington zijn naar schatting een half miljoen mensen op de been voor de Women's March on Washington. Ook in Chicago, New York, Boston en Los Angeles wordt gedemonstreerd. Buiten de VS zijn er onder meer betogingen in Praag, Sydney en Parijs. In Amsterdam verzamelen zich naar schatting 3000 mensen. Ook in Den Haag wordt gedemonstreerd.

Massaprotest in Washington: The Women's March

Trump haalt in zijn eerste weekend als president hard uit naar de media, die volgens hem een vals beeld hebben gecreëerd van het aantal mensen dat zijn inauguratie heeft bijgewoond. De media schatten dat er 250.000 mensen aanwezig waren, Trump denkt dat het er anderhalf miljoen waren.

Trump boos op media

De Britse premier Theresa May zal Trump als eerste buitenlandse leider bezoeken, zo wordt dit weekend bekendgemaakt door het Witte Huis. Het bezoek vindt komende donderdag of vrijdag plaats. Trump wil zo snel mogelijk een handelsovereenkomst sluiten met Groot-Brittannië. Na May zal de Mexicaanse president Peña Nieto Trump bezoeken.

Actrice, cabaretière en zangeres Adèle Bloemendaal overlijdt op 84-jarige leeftijd. Ze was al langere tijd ziek en verscheen al lang niet meer in het openbaar. Na twee beroertes in 1999 en 2000 deed ze het al rustiger aan. In 2014 kreeg ze een derde beroerte.

Bloemendaal speelde vaak wat volkse Amsterdamse types. Kenmerkend waren haar nasale stemgeluid en haar volle schaterlach. Bij het grote publiek werd ze onder meer bekend door haar rollen in populaire tv-series als 't Schaep met de 5 poten en Citroentje met Suiker. Dat leverde haar ook hits op als Het zal je kind maar wezen en We zijn er op de wereld om mekaar te helpen (niet waar). In 1972 scoorde ze ook met de door drs. P. geschreven carnavalshit Wat heb je gedaan Daan.

Niemand kon zo lachen als Adèle

Reddingswerkers halen ook dit weekend nog mensen uit de sneeuw bij het hotel in Farindola, in Midden-Italië. Het hotel werd woensdag na een aardbeving bedolven door een lawine. Er zijn nu negen mensen gered en er worden nog 24 mensen vermist. De reddingswerkers zoeken met handen en scheppen naar overlevenden. Ze doen een oproep voor zwaar graafmaterieel om meer mensen te kunnen redden.

Het wonder van Farindola

Zestien doden bij ongeluk met Hongaarse schoolbus in Italië

Een busongeluk bij de Italiaanse stad Verona eist het leven van zestien mensen. In de bus zitten leerlingen van een gymnasium uit Boedapest. Ze zijn op skikamp geweest in Frankrijk. Op de terugweg naar Hongarije gaat het even voor middernacht mis. Bij een afslag van de A4 in Noord-Italië verliest de chauffeur de macht over het stuur. De bus raakt de vangrail en crasht tegen een viaduct. Er zitten ook leraren en ouders van de leerlingen in de bus.

16 doden bij ongeluk met schoolbus in Italië

Tientallen doden bij treinongeluk India

Bij een treinongeluk in het oosten van India komen zeker 36 mensen om het leven. De trein ontspoort en sommige rijtuigen komen in botsing met een goederentrein die op een spoor ernaast staan. De autoriteiten denken dat het ongeluk wordt veroorzaakt door een technisch mankement.

Tientallen doden en gewonden na ontsporing trein India

Verdachten van diamantroof op Schiphol in 2005 opgepakt

De Marechaussee pakt zeven mensen op in verband met een grote diamantroof op Schiphol. Twaalf jaar geleden werd op het afgesloten, beveiligde deel van de luchthaven een gewapende overval gepleegd. De dieven gingen ervandoor met een waardetransportauto. Daarin zaten diamanten met een waarde van ruim 72 miljoen dollar. Ruim de helft is nog zoek. De zeven verdachten zijn aangehouden in Amsterdam en in Valencia in Spanje.

Jammeh verlaat Gambia na druk van buurlanden

Na 2884 dagen winst voor Ajax in Utrecht

Voor de eerste keer in acht jaar wint Ajax weer eens een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Het wordt 1-0 voor de Amsterdammers, door een goal van Lasse Schöne, die eerder in de wedstrijd een strafschop miste. Koploper Feyenoord verslaat Willem II met 1-0 en PSV wint met 4-3 van sc Heerenveen.

Schöne: we hebben de vloek verbroken

Murray en Kerber vroeg uitgeschakeld in Sydney

In de vierde ronde van de Australian Open zorgt de Duitse tennisser Mischa Zverev voor een enorme stunt door Andy Murray te verslaan, de nummer 1 van de wereld.

Bij de dames slaat de Amerikaanse Coco Vandeweghe titelverdedigster Angelique Kerber in de achtste finales uit het toernooi.

Mischa Zverev stunt met zege op Murray

Bij het schaatsen prolongeert Jan Blokhuijsen de Nederlandse titel allround. Patrick Roest wordt tweede en sleept het laatste startbewijs voor de WK allround in de wacht. Blokhuisen en Sven Kramer waren al verzekerd van een WK-ticket.

Bij de dames gaat de allround-titel in naar Marije Joling, waardoor zij het laatste startbewijs voor de WK allround bemachtigt. De andere WK-tickets zijn voor Antoinette de Jong en Ireen Wüst.

Superblije Joling: precies mijn strijdplan gevolgd

Ronald Mulder verovert voor de eerste keer de Nederlandse sprinttitel. Samen met Kai Verbij en Kjeld Nuis mag hij ons land vertegenwoordigen op de WK sprint.

Bij de vrouwen wordt Ireen Wüst voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioen sprint. Ze plaatst zich daardoor voor de WK, net als Anice Das en Jorien ter Mors.

Wüst: deze titel had ik nog niet

De komende week...

Volkert van der Graaf moet maandag voor de rechter verschijnen. Die bepaalt of de moordenaar van Pim Fortuyn zich aan de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating heeft gehouden. De zitting was eigenlijk vorige week al, maar Van der Graaf kon toen - naar eigen zeggen - niet komen omdat het treinverkeer ontregeld was.

Maandag is de eerste werkdag van de nieuwe president van de VS. Wat gaat Donald Trump allemaal doen?

300 Q-koortspatiënten eisen woensdag voor de rechtbank in Den Haag een schadevergoeding van de staat. Den Haag heeft volgens hen veel te lang gewacht met het nemen van maatregelen toen de ziekte in 2007 uitbrak op een geitenboerderij in Brabant.

Woensdag begint het International Film Festival Rotterdam (t/m 5 februari).

Op die dag begint ook de rechtszaak (in Amsterdam) tegen de 38-jarige Aydin C., die terechtstaat voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. Eén van zijn slachtoffers, de Canadese Amanda Todd, pleegde zelfmoord.

De winnaar van de Ster Gouden Loeki 2016 wordt donderdag bekendgemaakt. Op dezelfde dag is ook de uitreiking van de VSB Poëzieprijs.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl