Archiefbeeld van lawine
NOS Nieuws

Twee doden bij lawines in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn vandaag doden en gewonden gevallen bij drie lawines op verschillende plekken. Bij een lawine bij Krimml, in de buurt van Zell am See, kwamen twee Tsjechische wandelaars om, in Bramberg werd een zwaargewonde man gevonden en tussen Großarl en Bad Hofgastein wisten twee mensen zichzelf te bevrijden nadat ze onder de sneeuw terecht waren gekomen.

De twee Tsjechen bij Krimml werden vergezeld door twee andere wandelaars, die gedeeltelijk werden bedolven en zichzelf konden bevrijden. Het lukte hen om een van hun mede-wandelaars onder de sneeuw vandaan te halen en te reanimeren, maar zonder resultaat. Toen de reddingshelikopter de slachtoffers kwam halen, was de vierde wandelaar nog niet terecht. Uiteindelijk werd hij dood gevonden.

Levensgevaar

Tijdens de zoektocht in Krimml vond ook de lawine in Bramberg plaats. Vier bewoners waren daar buiten de piste aan het skiën toen de sneeuw hen in een steile greppel trok. Een persoon werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert nog steeds in levensgevaar.

De derde lawine tussen Großarl en Bad Hofgastein, iets later op de dag, trok twee caravans mee. Een man en vrouw wisten zich te bevrijden uit een van de caravans. Zij bleven ongedeerd. Er raakte niemand gewond.

Lawinewaarschuwing

Afgelopen maandag kwam in Oostenrijk een Nederlandse wintersporter om het leven door een lawine. De 33-jarige Amsterdammer was buiten de piste gaan skiën op de Trittkopf, een berg in de buurt van Lech. Een week eerder vielen ook al twee doden door lawines. Vorige week zaterdag overleed een 38-jarige man en afgelopen woensdag een 54-jarige vrouw, allebei uit Duitsland.

In een groot gedeelte van Oostenrijk geldt een lawinewaarschuwing. In West-Oostenrijk is waarschuwingsniveau 3 (op een schaal van 5) van kracht. Dat betekent dat het gevaar aanzienlijk is. In het oosten is waarschuwingsniveau 2 van kracht en in de rest van het land niveau 1 (geen gevaar).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl