De lesbische Liz vluchtte naar Nederland omdat ze zich in Oeganda niet veilig voelde
NOS NieuwsAangepast

App geeft advies aan onzekere LHBT-vluchtelingen

Met de nieuwe app Rainbow Refugees NL kunnen LHBT-vluchtelingen snel alle informatie krijgen waar zij mogelijk behoefte aan hebben. Via de app kunnen ze met hun smartphone anoniem antwoord vinden op vragen.

Minister Bussemaker heeft de app in omloop gebracht omdat veel homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender-vluchtelingen slechte ervaringen hebben met overheidsinstanties in het land dat ze ontvlucht zijn. De overheid hoopt hiermee vluchtelingen die problemen hebben ondervonden vanwege hun geaardheid op hun gemak te stellen. Door die problemen zijn ze vaak wantrouwig tegenover instanties.

Serieus nemen

Bussemaker wil dat iedereen in Nederland zichzelf kan zijn, "ongeacht geloof, geaardheid of land van herkomst". De situatie in Nederland en het eigen land verschilt soms enorm. "Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze bijvoorbeeld aangifte kunnen doen van discriminatie. Ze weten niet dat ze dan serieus worden genomen, dat niet homoseksualiteit maar discriminatie hier een strafbaar feit is", zegt de minister.

In de app is informatie te vinden over de rechten van een LHBT-vluchteling, over het vinden van hulp bij vragen over gezondheid of veiligheid en over de asielprocedure. Ook staan er contactgegevens in van relevante organisaties.

De app is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans en Farsi. Tien vluchtelingen hebben meegeholpen de app te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl