NOS SchaatsenAangepast

Wüst glansrijk naar eerste sprinttitel in loopbaan

Ireen Wüst is voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioen sprint geworden. De 30-jarige Brabantse profiteerde van haar sterke 1.000 meter en hield de concurrentie op ruime afstand.

NK sprint: tweede 1.000 meter (v)

Wüst werd in Heerenveen twee keer vijfde op de 500 meter. Omdat ze beide 1.000 meters glansrijk won, verzekerde ze zich overtuigend van de nationale titel. De tweede 1.000 meter won ze in 1.15,76.

Wüst onttroont Sanneke de Neeling, die nu genoegen moest nemen met de bronzen medaille. De Neeling werd derde op de 1.000 meter (1.17,43). Anice Das completeerde het podium. Met een sterke 1.000 meter (1.17,20) sleepte zij het zilver binnen.

Mooie verzameling

Negen jaar geleden werd Wüst tweede bij de NK sprint. Dat was tot vandaag haar beste prestatie op een sprinttoernooi. Wüst heeft nu op bijna alle toernooien een titel behaald. Alleen goud op een internationaal sprinttoernooi ontbreekt nog op haar palmares. In 2007 werd ze tweede bij de WK sprint.

Wüst en Das hebben zich ook geplaatst voor de WK sprint, op 27 en 28 februari in Calgary. Jorien ter Mors had zich al geplaatst.

Het is niet erg waarschijnlijk dat Wüst gebruik gaat maken van haar startrecht op de WK sprint. De WK afstanden (9 tot en met 12 februari) en de WK allround (4 en 5 maart) staan ook nog op het programma. In het geval dat Wüst definitief de WK sprint laat schieten, krijgt De Neeling het startbewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl