NOS SchaatsenAangepast

Eerste Nederlandse allroundtitel voor Joling

Marije Joling is in Thialf voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioen allround geworden. In een rechtstreeks duel met Yvonne Nauta hield ze de schade op de afsluitende 5.000 meter beperkt. Carlijn Achtereekte won de 5 kilometer in 7.00,87. Joling reed de vierde tijd in Thialf: 7.06,87.

NK allround: 5.000 meter (v)

Dat betekent ook dat Joling het laatste startbewijs voor de WK allround heeft bemachtigd. Antoinette de Jong en Ireen Wüst waren al zeker van een WK-ticket.

Achtereekte reed een uitstekende 5.000 meter in de allereerste rit. Ze noteerde 7.00,78, een kampioenschapsrecord. Daar konden de andere schaatssters niet overheen. Dankzij die sterke race pakte ze uiteindelijk ook de bronzen medaille. Nauta reed de tweede tijd (7.05,25) en eindigde daarmee op de tweede plaats in het eindklassement.

De Vries zakt weg

Joling begon de slotdag met een voorsprong van 1,15 seconden op nummer twee Linda de Vries. Yvonne Nauta, de nummer drie van het klassement, moest 4,28 seconden goedmaken op de slotafstand.

De Vries reed tegen Melissa Wijfje in de voorlaatste rit, maar kwam niet in de buurt van een goede tijd. Twee rondjes voor het einde stortte ze in, reed rondjes van 36 seconden en kwam uiteindelijk na 7.13,11 over de finish. Ze eindigde als vijfde in het eindklassement.

Het eindklassement van de NK allround (v) 2017

Dat betekent dat De Jong, Wüst en Joling een startbewijs hebben voor de WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar (Noorwegen) worden gehouden.

Jorien ter Mors startte vrijdag nog wel op de 500 meter, maar moest zich daarna terugtrekken vanwege ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl