NOS SchaatsenAangepast

Blokhuijsen prolongeert Nederlandse allroundtitel

Jan Blokhuijsen is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen allround geworden. Bij de KPN NK allround in Heerenveen eindigde de 27-jarige schaatser als tweede op de 10.000 meter in 13.12,77. De overwinning op de slotafstand ging naar Erik Jan Kooiman (13.07,06).

NK allround: 10.000 meter (m)

Patrick Roest en Marcel Bosker werden respectievelijk tweede en derde in het algemeen klassement. Dat betekent ook dat Roest het laatste startbewijs voor de WK allround heeft bemachtigd. Blokhuijsen was al zeker van een WK-ticket, net als Europees kampioen Sven Kramer.

Blokhuijsen leek dit weekend simpel zijn tweede Nederlandse titel te veroveren, maar schaatstalent Roest stond zaterdag na drie afstanden verrassend aan de leiding. Bij de start van de slotafstand was het verschil miniem: slechts 0,88 seconde. De 21-jarige Roest reed een prima 10 kilometer en noteerde de vijfde tijd: 13.27,60.

Bosker pakt bronzen plak

In de voorlaatste rit reed Blokhuijsen tegen zijn teamgenoot Bosker. De tijd van Blokhuijsen was een fractie langzamer dan tijdens zijn 10.000 meter bij de EK allround, maar het was genoeg voor titelprolongatie. Voor Roest betekende die tijd dat hij veertien seconden van zijn persoonlijke record af moest rijden en dat was te veel gevraagd.

Bosker, de nummer drie van het eindklassement, verbeterde in Heerenveen zijn persoonlijk record met bijna 10 seconden. In een vlakke rit schaatste hij naar 13.26,25. Dat was genoeg voor de bronzen medaille.

Het eindklassement van de NK allround (m) 2017

Dat betekent dat Kramer, Blokhuijsen en Roest een startbewijs hebben voor de WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar (Noorwegen) worden gehouden.

Koen Verweij meldde zich zaterdag af voor de rest van het toernooi vanwege ziekte en mist dus ook de WK allround.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl