De Trident-raket werd afgeschoten vanaf een Vanguard-onderzeeër
NOS NieuwsAangepast

May weigert te praten over mislukte Britse kernproef

De Britse premier May wil niet zeggen of ze al wist dat een nucleaire test met een Trident-raket was mislukt, toen het Lagerhuis deze zomer instemde met uitbreiding van het Trident-programma. Tegenover de BBC ontweek ze de vraag vier keer en bleef ze benadrukken dat ze "absoluut vertrouwen" heeft in het Trident-systeem. Ook zei ze dat er steeds getest wordt.

De Britse krant The Sunday Times onthulde gisteren een incident dat plaatsvond in juni. Bij het afschieten van een ongeladen nucleaire Trident-raket vanaf een onderzeeër voor de kust van Florida week de raket af van zijn geplande baan en vloog in de richting van het vasteland.

Het ministerie van Defensie ontkende vandaag niet dat het gebeurd was, maar gaf slechts een verklaring uit waarin staat dat de test voor de onderzeeër en de bemanning succesvol is verlopen.

35 miljard

Kort na het incident stemde het Lagerhuis in met de aanschaf van vier nieuwe Trident-onderzeeërs, voor een totaalbedrag van ruim 31 miljard pond (circa 36 miljard euro). De Schotse nationalisten en enkele leden van Labour stemden tegen.

Trident-onderzeeërs varen standaard met acht raketten en veertig kernkoppen. Het incident gebeurde met de HMS Vengeance, die in december 2015 terugkeerde op zee nadat hij voor 350 miljoen pond was opgeknapt. Het was de eerste test met een Britse nucleaire raket in vier jaar.

Argwaan

Labour-leider Corbyn, een tegenstander van het Trident-systeem, wil "een serieuze discussie" over het incident. Zijn fractielid Kevan Jones zegt dat er reden tot argwaan is omdat het ministerie in juni, anders dan na eerdere testen, geen persbericht verstuurde.

"Het Britse atoomprogramma is van vitaal belang voor de verdediging van de natie", zegt Jones. "Het ministerie moet duidelijk maken of er problemen mee zijn en er moet een diepgaand onderzoek komen naar wat er is gebeurd."

Schotslands Eerste Minister Nicola Sturgeon zegt dat er volledige openbaarheid moet komen over "wie wat wanneer wist, en waarom het Lagerhuis niet werd ingelicht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl