NOS NieuwsAangepast

Mubarak biedt oppositie dialoog aan

President Mubarak van Egypte heeft zijn vicepresident Suleiman opdracht gegeven gesprekken aan te knopen met de oppositie. Suleiman is pas een paar dagen in functie. Hij was de chef van de inlichtingendienst.

Op de staatstelevisie zei Suleiman dat Mubarak hem heeft gevraagd te gaan praten met alle politieke partijen. Het regime-Mubarak biedt staatkundige en wettelijke hervormingen aan.

Eerder vandaag gaf president Mubarak de nieuwe premier Ahmed Shafiq opdracht om werk te maken van politieke hervormingen. Maar de betogers leken geen genoegen te nemen met de beloften van de president.

Het aanbod tot een dialoog komt aan de vooravond van de massale demonstratie van morgen.

Leger

De oppositie heeft de massademonstratie gepland. Er worden meer dan een miljoen mensen in Caïro verwacht om het aftreden van Mubarak te eisen. Het leger in Egypte heeft gezegd dat het geen geweld zal gebruiken bij de demonstratie.

De manifestatie van morgen moet het voorlopig hoogtepunt worden in de volksopstand tegen Mubarak. De oppositie hoopt dat het de genadeklap wordt voor zijn bewind.

De legerleiding heeft op de staatstelevisie gezegd dat de betogers alle ruimte krijgen als ze vreedzaam hun mening willen uiten. Als er geweld wordt gebruikt, zal het leger wel ingrijpen.

Geen treinen

Het treinverkeer ligt in grote delen van Egypte plat. Vermoedelijk wil het bewind van president Mubarak zo voorkomen dat mensen morgen naar de hoofdstad afreizen om aan de betoging mee te doen.

Ook vandaag is weer massaal betoogd in Egyptische steden. Op het Tahrirplein in het centrum van de hoofdstad Caïro zijn duizenden betogers op de been. Met als gisteren trekken de demonstranten zich niets aan van de avondklok. Het leger is nog steeds aanwezig, maar grijpt niet in.

In de straten van Caïro is de politie weer teruggekeerd. De agenten trokken zich vrijdagavond terug tijdens hevige onlusten waarbij werd geplunderd en brand werd gesticht. Militairen trokken toen steden binnen.

Brussel

Demonstranten riepen voor vandaag op tot een algemene staking. Volgens de organisatoren moest het een landelijk protest worden van miljoenen mensen tegen het regime van Mubarak.

De aandelenbeurs in Caïro bleef dicht. Ook banken en scholen waren voor de tweede dag op rij gesloten.

De Europese Unie heeft de machthebbers in Egypte opgeroepen om vreedzaam over te gaan op een democratisch systeem en een dialoog aan te gaan met de oppositie over de toekomst van het land.

Oproep

De Amerikaanse regering lijkt intussen steeds meer afstand te nemen van Mubarak. President Barack Obama heeft opgeroepen tot een "ordelijke overgang" naar democratie. Hij vroeg het regime om geen geweld te gebruiken en de democratische rechten van het Egyptische volk te eerbiedigen.

De afgelopen tientallen jaren heeft Amerika Mubarak gesteund, maar nu wordt er in Washington steeds meer over zijn vertrek gespeculeerd. Tot een openlijke oproep aan Mubarak om af te treden, is het nog niet gekomen.

Minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken weigerde in te gaan op vragen van journalisten of ze vindt dat Mubarak moet vertrekken. Obama heeft over de situatie in Egypte nauw overleg met andere wereldleiders. Gisteren sprak hij erover met de Britse premier David Cameron en met de leiders van de bondgenoten in de regio, Turkije, Israël en Saudi-Arabië.

Olieproductie

Heineken heeft de produktie in zijn 6 Egyptische fabrieken stilgelegd. Eerder zei Heineken al dat 29 Nederlandse werknemers worden gerepatrieerd.

Ook Shell is bezig om werknemers uit het land te halen. Het zou gaan om zestig gezinnen. Volgens het concern ondervindt de olieproductie in Egypte tot nu toe geen hinder van de onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl