Asamoah Gyan kopt Ghana naar 1-0 tegen Mali
NOS VoetbalAangepast

Ghana naar laatste acht na zege, ook Egypte wint

Na Senegal en Congo-Kinshasa is ook Ghana doorgedrongen tot de kwartfinales op de Afrika Cup. De viervoudig winnaar won ook zijn tweede groepsduel met 1-0. Na Oeganda afgelopen dinsdag was dit keer Mali het slachtoffer.

Ghana had in Port-Gentil het betere van het spel, maar creëerde weinig kansen. Een rake kopbal van Asamoah Gyan halverwege de eerste helft, uit een voorzet van Jordan Ayew, bleek genoeg voor de zege.

Hoewel Ghana in de medaillespiegel van de Afrika Cup tweede staat, dateert de laatste eindzege van 1982. Sindsdien won het land één keer brons en driemaal zilver.

De laatste keer dat Ghana als verliezend finalist van het veld stapte, was twee jaar geleden. Ivoorkust toonde zich destijds koelbloediger in de strafschoppenserie: 9-8.

Egypte laat langs Oeganda

Egypte rekende met 1-0 af met Oeganda. Lang zag het ernaar uit dat het bij 0-0 zou blijven, maar twee minuten voor tijd vond de zevenvoudig winnaar toch nog het doel.Mohamed Salah bleef rustig en stelde Abdallah Saied in staat om de 1-0 binnen te pegelen.

Egypte heeft door de late zege prima papieren om de volgende ronde te bereiken. Als Mali komende woensdag niet wint van Oeganda, kunnen de Noord-Afrikanen zich zelfs een nederlaag permitteren in het afsluitende groepsduel in poule D tegen koploper Ghana.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl