NOS SchaatsenAangepast

Titelverdedigster De Neeling wint eerste 500 meter

Sanneke de Neeling is de KPN NK sprint goed begonnen. De titelverdedigster won in een bijna uitverkocht Thialf de eerste 500 meter in 38,88.

NK sprint: eerste 500 meter (v)

Alleen de topdrie wist onder de 39 seconden te duiken. Floor van den Brandt noteerde de tweede tijd (38,92). Anice Das werd derde in 38,95.

Ireen Wüst, die meedoet aan de NK sprint als training voor de mondiale toernooien, eindigde haar race in 39,28. Daarmee werd ze vijfde, een plaats achter Janine Smit (39,14).

Wüst deed acht keer eerder mee aan de NK sprint en werd een keer tweede. Dat was alweer negen jaar geleden, in 2008. Ze heeft deze editie zeker een kans op goud, omdat de 1.000 meter van Wüst normaal gesproken beter is dan de rest.

De Neeling: goede start is gelukt

"Ik wilde een goede 500 meter rijden en dat is gelukt", vertelde De Neeling na afloop. "Ik wil gewoon laten zien wat ik kan en dat ik bij de beste sprintsters hoor. Dit voorseizoen heb ik heel veel geleerd en ik heb mijn hoge verwachtingen los kunnen laten."

De Neeling hoopt in Heerenveen vooral om een WK-ticket te bemachtigen. "Dat is het hoofddoel, want dat zou een mooi einde van mijn seizoen kunnen zijn. Toch ga ik ook vechten om mijn titel te verdedigen. Ik heb nu in ieder geval gepresteerd zoals ik dat wilde."

Twee startbewijzen voor WK sprint

Naast de Nederlandse titel zijn er ook nog twee startbewijzen te verdienen voor de WK sprint, die op 27 en 28 februari in Calgary (Canada) worden gehouden.

Alleen Jorien ter Mors heeft zich al geplaatst voor het toernooi in Calgary. Marrit Leenstra, de nummer twee van vorig jaar, doet dit weekend niet mee in Heerenveen omdat ze zich wil voorbereiden op de WK afstanden. Dat betekent dus definitief geen WK sprint voor Leenstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl