Alex Pastoor terug bij AZ
NOS VoetbalAangepast

Saillante ontmoeting voor Pastoor in Alkmaar

18 september 2014. Het blijft een zwarte bladzijde in de carrière van trainer Alex Pastoor. Hij verlaat via de achterdeur AZ. Zijn club. Hij groeide er op en woont om de hoek. Nadat Marco van Basten eerder die week een stap terug heeft gedaan, omdat het hoofdtrainerschap hem te veel stress bezorgt, wordt Pastoor aangewezen als zijn opvolger. Een droom komt uit.

Maar de droom is van korte duur. AZ wil slechts een contract van negen maanden afspreken, maar daar gaat Pastoor niet mee akkoord. Zijn verbintenis als assistent liep nog twee jaar door en hij wil niet het risico lopen om in de zomer zonder werk te komen zitten. Een tegenvoorstel van AZ blijft uit.

Marco van Basten en Alex Pastoor op het traininsgveld bij AZ

'Lekken naar de media'

Het verhaal neemt op 22 september plotseling een verrassende wending: niet de contractlengte, maar 'lekken naar de media' blijkt voor AZ het probleem.

"AZ is volledig op de hoogte van alles dat zich in dat verband heeft afgespeeld en de onverkwikkelijke rol die Alex Pastoor hierin heeft gespeeld. Bovendien is nu gebleken dat Alex Pastoor hierover tegen AZ heeft gelogen toen hij hiermee werd geconfronteerd. Het moge helder zijn dat hierdoor sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk met als gevolg dat AZ niet langer wenst samen te werken met Alex Pastoor", aldus de verklaring van AZ in de uitgelekte ontslagbrief.

2014: Pastoor wil na ontslag weer aan het werk bij AZ

Pastoor wil zijn oude baan als assistent terug, maar daar gaat AZ niet op in. Op 6 november treffen AZ en Pastoor een afvloeiingsregeling. Volgens de getroffen regeling trekt AZ de beschuldigingen in.

"De overeenkomst doet zonder meer recht aan de persoon en positie van Alex Pastoor", meent Louis Everard, directeur van de VVCS. "Hij acht zich door de regeling grotendeels gerehabiliteerd."

Op 15 december heeft Pastoor een nieuwe club. Hij wordt hoofdtrainer van Sparta. Pastoor is terug op het veld. Niet in de eredivisie, maar een niveau lager in de Jupiler League.

Ondanks wat er allemaal gebeurd is, blijf ik altijd supporter van de club.

Alex Pastoor

Vandaag, zestien maanden na het conflict in Alkmaar, keert Pastoor terug bij AZ. Hij wil niet terugkijken op de roerige periode. "Natuurlijk is het een speciale wedstrijd. Als jochie ging ik al naar het stadion. Ondanks wat er allemaal gebeurd is, blijf ik altijd supporter van de club."

Pastoor of Van den Brom naar Israël?

Opmerkelijk genoeg worden Pastoor en zijn collega bij AZ, John van den Brom, beiden genoemd als kandidaat vor het trainerschap bij Maccabi Tel Aviv.

Van den Brom weet naar eigen zeggen niets van interesse uit Tel Aviv. Vanuit Israël sijpelden berichten door dat de huidige trainer van AZ de voornaamste kandidaat is om Shota Arveladze op te volgen bij de club waar Jordi Cruijff als technisch directeur werkt. "Ik heb niets gehoord en mijn zaakwaarnemer ook niet'', zei Van den Brom vrijdag.

Zijn contract in Alkmaar loopt komende zomer af. Onduidelijk is of de clubleiding met de hoofdtrainer verder wil. Voor 1 maart moet daar duidelijkheid over zijn.

Het contract van Pastoor in Rotterdam loopt nog tot medio 2018. "Ik heb niks gehoord", zegt Pastoor. "Dat lijkt mij trouwens ook normaal, want het lijkt mij dat een club zich eerst bij Sparta moet melden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl