Dat is best wel steil, daar in Kitzbühel
NOS SportAangepast

Die Streif: twee minuten pure waanzin

Het is het Mekka van de skisport en het is de meest uitdagende afdaling van het skiseizoen: de Hahnenkammrennen in Kitzbühel. Vanochtend storten de beste skiërs ter wereld zich met duizelingwekkende snelheden naar beneden. Van de start op 1660 meter hoogte naar de finish op 860 meter, 3312 meter lang: die Streif, de streep.

Vandaag staat de beroemde afdaling weer op het programma, voor de 77ste keer, de Hahnenkamm. Dit hele weekend wordt het 8500 inwoners tellende dorp Kitzbühel overspoeld door tienduizenden skifans. Zij komen voor het bier en het feest, maar vooral voor die ene race op zaterdag om half twaalf.

Doodsverachting

De afdaling duurt twee minuten. Honderdtwintig seconden pure waanzin. Te beginnen met een sprong van vijftig tot tachtig meter over die Maussefalle (maximale hellingsgraad: 85 procent), daarna door naar de Steilhang, glijden over de Alte Schneise. Dan weer een sprong: de Seidlalmsprung, richting de bijna onneembare afhangende berg: Hausbergkante. Daar klapperen de ski’s over de hobbels en kuilen en worden de bovenbenen van de skiërs getest.

Op de Hausbergkante kunnen de fans de skiërs al aan zien komen razen waar ze ten slotte over de Zielschuss met topsnelheden van ruim 140 kilometer per uur richting de finish glijden.

Wie het beste met ware doodsverachting naar beneden is gesneld, wacht een ovatie van de 50.000 toeschouwers. Daarnaast staat er als hoofdprijs een gouden gems te wachten en, niet onbelangrijk, een cheque van 74.000 euro.

1985: harde val Gattermann bij Hahnenkammrennen

Miljoenenomzet

De regio rond Kitzbühel profiteert enorm van de wedstrijd. De organisatie is zo’n 6,5 miljoen euro kwijt. De geschatte opbrengsten liggen zo tussen de 35 en 40 miljoen euro. Het meeste geld wordt opgehaald uit de televisierechten. 45 televisiestations berichten live vanuit Kitzbühel en bereiken ruim 250 miljoen kijkers.

Favorieten voor vandaag zijn de Oostenrijker Matthias Mayer, die vrijdag al de Super G won, de Noor Kjetil Jansrud en oud-winnaars Dominik Paris (2012), Hannes Reichelt (2014) en Peter Fill (2016).

2016: Peter Fill wint Hahnenkammrennen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl