Lege tribunes tijdens de nationale kampioenschappen
NOS SchaatsenAangepast

'Er kunnen niet altijd 10.000 toeschouwers zijn in Thialf'

Thialf is angstvallig stil. Alsof er een trainingswedstrijd bezig is. De sfeer die er was tijdens de EK allround, begin deze maand, is ver te zoeken. Het ijsstadion is gevuld met slechts een paar honderd toeschouwers.

De KPN NK allround en sprint, net als de EK een gecombineerd toernooi, trekken niet zo veel aandacht. Niet alleen het publiek blijft thuis, de topschaatsers slaan dit weekend over ten faveure van een trainingskamp.

Onder anderen Sven Kramer, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong doen niet mee. Zij hebben de startbewijzen voor de WK's binnen en zijn dus niet genoodzaakt aan de start te verschijnen van de NK.

"Thialf, laat je horen voor Yvonne Nauta!", schreeuwt speaker Jan van der Meulen na de 3.000 meter door de microfoon. Er volgt een zacht applaus. Simpelweg omdat 300 paar handen minder herrie maken dan 10.000 paar.

Joling: dit kwam van heel diep

Uiteraard is het vrijdagmiddag en zijn er nog veel mensen aan het werk, maar ook zaterdag en zondag is Thialf niet uitverkocht. Een Nederlands kampioenschap tussen alle grote toernooien door past simpelweg niet in de schema's van de meeste schaatsers. En dat gegeven zorgt voor desinteresse bij de schaatsfans.

"Ik heb vroeger ook weleens de keuze gemaakt om de NK allround niet te rijden. Ik snap het dus wel. Maar het is voor de mensen wel heel erg jammer dat niet iedereen aan de start staat. Je ziet het aan het stadion. Het is heel leeg en dat is jammer voor een NK",, zegt Marije Joling, die na de eerste dag het allroundklassement leidt.

Sven is er niet. Maar als Sven er niet is, dan wordt het direct ook spannender. En het blijven nationale titels.

KNSB-directeur Arie Koops

Een oplossing zou kunnen zijn om de NK allround en sprint aan het einde van het seizoen te plannen. Maar dat blijkt niet te kunnen. "Er zijn drie selectiemomenten per seizoen nodig. Dus de NK allround en sprint moet wel in deze periode zitten", benadrukt KNSB-directeur Arie Koops, die niet zo negatief wil zijn.

Niet de minste namen

"Blokhuijsen doet mee. Ireen Wüst doet mee aan het sprinttoernooi. Jorien ter Mors stond aan de start. Dat zijn niet de minste namen. We kunnen kijken naar het glas dat halfvol is of halfleeg, maar ik zie fantastische wedstrijden", zegt Koops.

"Als we kijken naar het gemiddeld aantal toeschouwers in vergelijking met andere sporten, dan doet het schaatsen het hartstikke goed. We hebben drie titeltoernooien in Nederland, er kunnen niet altijd 10.000 toeschouwers zitten."

Alles valt of staat met Sven Kramer. Dat weet Koops ook. "Sven is er niet. Maar als Sven er niet is, dan wordt het direct ook spannender. En het blijven nationale titels. We hebben straks vier kampioenen en let maar op: zondag zijn dat heel mooie namen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl