NOS VoetbalAangepast

Leergeld brengt 'oudje' Jørgensen daar waar hij nu is

"Wow. Je stelt rare vragen vandaag, mijn vriend!", zegt topscorer Nicolai Jørgensen. De spits van Feyenoord wordt gevraagd of hij over tien jaar nog steeds voetbalt. Daar heeft de Deen nog helemaal niet over nagedacht.

'Rare vragen' zetten Jørgensen aan het denken over leeftijd

Reden om het over leeftijd te hebben: Jørgensen is net 26 en dan ben je in de eredivisie al aan de oude kant. Zo was de gemiddelde leeftijd van alle basisspelers afgelopen weekend 24,2 jaar. "Maar ik voel me nog steeds jong, ook in de eredivisie", vertelt de aanvaller.

Inmiddels beschikt Jørgensen over een hoop bagage. Op z'n negentiende vertrok hij naar Duitsland, om te spelen bij Bayer Leverkusen. Een succes werd het niet. Ook een huurperiode bij 1. FC Kaiserslautern werd een teleurstelling.

Leergeld

Op de Duitse velden kwam hij zelfs geen een keer tot scoren, toch ziet Jørgensen het niet als verspilde tijd. "Ik zie het als leergeld. Ik was gewoon te jong en wist niet hoe ik moest leven toen ik op mezelf ging wonen."

Nicolai Jørgensen

Jaren later gaat dat een stuk beter, nu hij in Rotterdamse dienst is. "Allereerst heb ik nu nu een vrouw die bij me leeft, dat scheelt al een hoop. En hoe ik nu slaap, werk en train is een stuk professioneler."

Slim worden

Wijsheid komt dus met de jaren, ook bij profvoetballers. Maar het lichaam takelt wel langzamerhand af, weet ook de Feyenoorder. "Tussen je 24ste en 31ste heb je de meeste kracht. Daarna moet je als speler je spel een beetje veranderen, slimmer worden en je kwaliteiten beter benutten."

Jørgensen vervolgt: "Als je je goed verzorgt, kun je op hoog niveau blijven voetballen tot pakweg je 32ste. Sommigen zelfs tot je 36ste, zoals onze aanvoerder Dirk Kuijt."

Nicolai Jorgensen en Dirk Kuijt

'Kuijt zet jonkies te kakken'

De spits heeft veel respect voor zijn tien jaar oudere medespeler. "Hij is misschien wel de meest fitte van ons team en daarmee zet hij de jonkies soms te kakken. Hij is een groot voorbeeld en ik leer van hem om altijd fit en professioneel te zijn, en alles te geven."

Terug naar het begin, want denkt Jørgensen dat hij als 36-jarige veteraan ook nog op de velden huppelt? Na even denken: "Als ik geluk heb en mijn lichaam houdt het vol, dan wel. Maar niet iedereen is zo fit als Kuijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl