Frauke Petry, Geert Wilders en Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Wilders, Petry en Le Pen presenteren zich als 'leiders nieuwe Europa'

In Koblenz wordt vandaag een Europese tegentop gehouden. De bijeenkomst van populistische partijen, zoals het Front National, de Alternative für Deutschland en de PVV, is het informele startschot van de verkiezingscampagnes in een aantal Europese landen. "De leiders van het nieuwe Europa presenteren zich”, is de leuze van het congres.

Later dit jaar worden niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland verkiezingen gehouden. De bijeenkomst, mede georganiseerd door de fractie van Europa van Naties en Vrijheid, waar ook Lega Nord, het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ bij zijn aangesloten, vindt plaats de dag na de beëdiging van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten.

Met de verkiezing van Trump hebben de partijen een steun in de rug gekregen. Ludovic de Danne, adviseur van Marine Le Pen zegt tegen de krant Le Figaro: "Het gaat erom dat de gemeenschappelijke standpunten van de AfD en het Front National beklemtoond worden."

Vrijheid

Geert Wilders spreekt rond 11.00 uur vanochtend in Koblenz. "Iedereen kan zien dat we inmiddels een grote belangrijke politieke kracht, speler en beweging zijn die een nieuwe wind door Europa kan en zal laten waaien", zo laat hij weten. "Een beweging met eindelijk meer aandacht voor nationale soevereiniteit en vrijheid."

Die afkeer van Europa bindt de partijen die vandaag bij elkaar komen. Baas over eigen grenzen, wetten en minder immigratie zijn de andere thema’s die besproken zullen worden.

Profileren

Volgens Frankrijk-correspondent Frank Renout komt Marine Le Pen van het Front National vooral om van gedachten te wisselen.

"Ze heeft geen extra publiciteit nodig, want alles loopt op rolletjes voor haar. Ze hoeft nauwelijks iets te doen om de eerste ronde te winnen. Ze staat in alle peilingen aan kop. Haar grootste probleem is dat alle tegenstanders zich waarschijnlijk in de tweede ronde verenigen en ze het dan verliest."

Marine Le Pen in 2015.

Het is voor de Duitse leider van de AfD, Frauke Petry, vooral een kans om zich te laten zien. "Ze kan zich enorm profileren", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Dat deed ze al door een groot deel van de Duitse pers de toegang tot de bijeenkomst te weigeren."

Petry beschuldigt onder meer de Duitse publieke zenders ARD en ZDF maar ook de Europese internetkrant Politico van leugens in hun berichtgeving. De Lügenpresse heeft niks op de bijeenkomst te zoeken, is de opvatting van de AfD.

Gerolf Annemans van Vlaams Belang laat daarover via Twitter weten dat het goed is dat de AfD niet meer accepteert dat men ons "extreem-rechts, totalitair, populist of gek" noemt.

Naast extra publiciteit hoopt de AfD ook te profiteren van de populariteit van Le Pen en Wilders, zegt Van de Hulsbeek. De partij schommelt in de peilingen in Duitsland tussen de 10 en 15 procent. "Uiteindelijk wil Petry samen met Le Pen de leading lady van het populisme worden."

De AfD begon een aantal jaar geleden als eurosceptische partij, maar de huidige populariteit heeft vooral te maken met het Duitse vluchtelingenbeleid. "Ze werpen zich op als beschermer van de Duitse identiteit en zijn uitgesproken islam-kritisch, zoals ook in hun partijprogramma staat."

De afgelopen week kwam de partij nog in het nieuws door omstreden uitspraken van Björn Höcke en eerder al door de tweede man van de partij Alexander Gauland.

Meeliften

Ook voor het Vlaams Belang is de bijeenkomst een uitstekende gelegenheid om zich internationaal te laten zien. In eigen land krijgt de partij geen poot aan de grond door het cordon sanitaire. Dat is een afspraak tussen de andere partijen om niet met het Vlaams Belang in zee te gaan. Hoewel de afspraak officieel niet meer bestaat, wordt er nog steeds niet met de partij samengewerkt.

"Ook het Vlaams Belang hoopt in Koblenz mee te liften op de electorale successen van de zusterpartijen in Europa", vertelt correspondent Joris van Poppel. "Vlaams Belang heeft tegenwoordig in België veel minder aanhang dan vroeger, omdat een deel van de agenda door andere partijen is overgenomen."

Naast het informele startschot voor de Europese verkiezingscampagne zal volgens Wilders het belangrijkste signaal van vandaag zijn dat landen weer baas willen worden over eigen land. "Tegen de elite en een stem voor de belangen van de gewone man en vrouw", aldus de leider van de PVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl