Senegalese militairen in Gambia
NOS NieuwsAangepast

President Jammeh van Gambia stapt op, zegt zijn opvolger

Oud-president Jammeh van Gambia geeft de macht op en verlaat het land, zegt de nieuwe president Barrow. Die zit nog steeds in buurland Senegal, waar hij gisteren werd beëdigd als president.

Jammeh weigerde tot dusver op te stappen, ook al heeft hij de verkiezingen in december verloren van Barrow. Een West-Afrikaanse troepenmacht trok gisteren Gambia in om op te treden als een diplomatieke oplossing zou mislukken.

Maar die oplossing lijkt er nu dus toch te zijn. De presidenten van Guinee en Mauritanië hadden vandaag een laatste ontmoeting met Jammeh om hem ervan te overtuigen zijn biezen te pakken. Zij hebben niet bevestigd dat Jammeh inderdaad opstapt; ook hijzelf heeft nog niet van zich laten horen. Een hoge functionaris van de Gambiaanse geheime dienst heeft tegen persbureau DPA gezegd dat met Jammeh nog wordt onderhandeld over de voorwaarden waaronder hij aftreedt.

Naar verluidt wilde Jammeh alleen vertrekken als dat op zijn voorwaarden ging. Zo wilde hij bij voorbaat amnestie en wilde hij ook in Gambia blijven wonen. Die eisen waren voor de onderhandelaars onbespreekbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl