Franck Kessie (r) van Ivoorkust kijkt toe hoe Dieumerci Mbokani de bal controleert

Ivoorkust nu al in lastig parket, Marokko herstelt zich

Ivoorkust heeft zichzelf al na twee duels in de groepsfase van de Afrika Cup grote problemen op de hals gehaald. De regerend kampioen kwam in groep C na het gelijke spel tegen Togo (0-0) ook tegen DR Congo niet verder dan een remise: 2-2. Marokko won wel en klimt naar plaats twee.

Congo, dat twee jaar geleden in de halve finale met 3-1 verloor van Ivoorkust, kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Neeskens Kebano. De middenvelder van Fulham, vernoemd naar Johan Neeskens, knalde de bal in de verre hoek.

ADO-speler Wilfried Kanon in actie tegen DR Congo

Ex-Vitessespeler Wilfried Bony maakte halverwege de eerste helft gelijk met zijn eerste interlanddoelpunt in bijna twee jaar. Nadat Junior Kabananga de Congolezen weer op voorsprong had gezet leek het er lange tijd op dat DR Congo zich nu al zou kwalificeren voor de volgende ronde. Maar een van richting veranderd schot van Serey Dié bezorgde Ivoorkust alsnog een punt halverwege de tweede helft.

Marokko wint

Congo staat na deze remise en de overwinning tegen Marokko nu op vier punten. De Marokkaanse ploeg herstelde zich van de valse start door Togo met 3-1 te verslaan. Marokko keek al na vijf minuten tegen een achterstand aan, maar stelde voor rust nog orde op zaken met goals via Aziz Bouhaddouz en Romain Saiss.

Mbark Boussoufa (r) in actie tegen Togo

In de 72ste minuut werd de wedstrijd door Youssef En-Nesyri in het slot gegooid met de derde Marokkaanse treffer. Door de winst heeft het team van Karim El Ahmadi plaatsing voor de volgende ronde in eigen hand.

Dinsdag speelt Marokko in de laatste groepswedstrijd tegen Ivoorkust. Togo ontmoet DR Congo.