Senegalese troepen bij de grens met Gambia
NOS NieuwsAangepast

Laatste poging om Jammeh vreedzaam weg te krijgen uit Gambia

In een laatste poging om militair ingrijpen in Gambia te voorkomen praten de leiders van Mauritanië en Guinee met ex-president Jammeh. Die weigert vrijwillig op te stappen en plaats te maken voor zijn gekozen opvolger Barrow. Hij heeft zich verschanst in zijn presidentiële woning.

Een West-Afrikaanse troepenmacht bevindt zich sinds gisteren in Gambia om in te grijpen als een diplomatieke oplossing mislukt. De militaire bevelhebber heeft al aangegeven dat het Gambiaanse leger dan geen verzet zal bieden.

Volgens deskundigen bestaat het Gambiaanse leger uit hooguit 2500 man en minder dan duizend paramilitairen.

Gunstige voorwaarden

Naar verluidt is Jammeh wel bereid om de macht op te geven, maar dan onder zeer gunstige voorwaarden. Zo wil hij bij voorbaat amnestie voor misdaden die hij zou hebben begaan in de 22 jaar dat hij aan de macht was. Verder wil hij in Gambia blijven wonen.

Deze voorwaarden zijn onacceptabel voor de nieuwe president Barrow en voor de landen in de regio. De aanwezigheid van Jammeh in Gambia zou tot voortdurende onrust leiden met mogelijke aanslagen tot gevolg.

Vanwege de onrust zijn ongeveer 45.000 mensen Gambia ontvlucht. De meeste toeristen zijn inmiddels ook het land uit, al zouden er nog een paar duizend vakantiegangers in het land zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl