NOS VoetbalAangepast

Trainers topclubs gereserveerd over plannen Van Basten

Cocu, Bosz en Van Bronckhorst over plannen van Van Basten

De trainers van de huidige topdrie in de eredivisie hebben gereserveerd gereageerd op de ideeën van Marco van Basten om het voetbal de komende jaren aantrekkelijker te maken. Veranderen is mooi, maar niet om het veranderen. Eerst maar eens testen en kijken wat de voorstellen van Van Basten in de praktijk teweegbrengen, is de algemene tendens.

Conservatieve wereld

"Voetbal is een heel conservatieve sport", reageerde vrijdag Bosz op de plannen van Van Basten, die namens de FIFA deze week allerlei aanpassingen ventileerde om de sport aantrekkelijker te maken. Hij lanceerde ideeën als buitenspel afschaffen, shoot-outs, de selfpass, tijdstraffen bij overtredingen, effectieve speeltijd.

"De spelregels zijn natuurlijk heel lang niet veranderd. Je moet niet zomaar veranderen, maar het is goed dat er over wordt nagedacht", meende Bosz vrijdag. Van Basten vroeg de Ajax-trainer shoot-outs uit te proberen. "Daar hebben we ja tegen gezegd."

Overigens is de Ajax-trainer niet over alle plannen even enthousiast. Het afschaffen van de buitenspelregel vindt hij in een eerste reactie niets. "Buitenspel is een wezenlijk onderdeel van het voetbal."

Phillip Cocu gaf vrijdag toe dat hij wel eens heeft nagedacht over het afschaffen van buitenspel. "Ik zeg niet direct dat ik fel tegenstander ben, maar ik vind het wel interessant wat een dergelijke verandering met het spel doet", reageerde de PSV-trainer. "Het zou wel veel discussie weghalen."

Ondersteboven

Volgens de PSV-trainer geven de plannen van Van Basten in elk geval aan dat er ontwikkelingen in de voetbalsport gaande zijn. "Dat ze ermee bezig zijn, vind ik goed. Je moet niet het hele spel ondersteboven halen, maar wijzigingen gaan testen. Kun je achter het effect van een bepaalde maatregelen komen? Ik sta open voor experimenten met nieuwe regels."

Van Bronckhorst verwacht geen grote veranderingen in het voetbal

Volgens Van Bronckhorst is het een trend is om alles te blijven ontwikkelen. "Qua regels is in het voetbal de belangrijkste verandering geweest dat de keeper bij een terugspeelbal de bal niet meer in zijn handen mag pakken. En de video-arbiter is nu actueel. Als ze het gaan testen, komen ze erachter of iets werkt."

De Feyenoord-trainer verwacht geen drastische veranderingen op korte termijn. "Nee, voetbal is conservatief op gebied van aanpassen van de spelregels. Op dit moment kan ik me moeilijk voorstellen dat de regels worden veranderd. Ik verwacht geen grote veranderingen. Voetbal is mooi zoals het is."

Klopp veegt vloer aan met Van Basten

In het buitenland reageerde Jürgen Klopp veel feller op de ideeën van Van Basten. De Duitse trainer van Liverpool ziet helemaal niets in eventuele veranderingen die de Nederlander voorstelt. "Marco van Basten kan beter een nieuw spelletje beginnen. Er zijn genoeg velden op de wereld. Al deze veranderingen maken het voetbal kapot."

Klopp is het niet met Van Basten eens

Een Duits tijdschrift, 11 Freunde, nam de proef op de som en nodigde twee elftallen uit om een potje zónder buitenspel te spelen. Zie hieronder het resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl