NOS SchaatsenAangepast

Blokhuijsen aan leiding na winst op 5.000 meter

Jan Blokhuijsen lijkt hard op weg om zijn Nederlandse titel allround te prolongeren. De titelverdediger was de snelste op de 5.000 meter en noteerde 6.20,68. Met die tijd gaat hij na twee afstanden aan de leiding op de KPN NK allround in Heerenveen.

NK allround: 5.000 meter (m)

Blokhuijsen was een fractie sneller dan Marcel Bosker, die een uitstekende vijf kilometer reed. De 20-jarige schaatser kwam na 6.24,76 over de streep en verbeterde daarmee zijn persoonlijk record dat op 6.25,93 stond. Hij steeg daarmee naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

De derde tijd kwam op naam van Patrick Roest (6.25,54) die nu tweede staat in het klassement. Koen Verweij, die aan de leiding ging na de 500 meter, stelde teleur en noteerde de negende tijd (6.32,76). Hij zakte daardoor naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Blokhuijsen tevreden na eerste dag

Blokhuijsen is al zeker van een ticket voor de WK allround en rijdt in Heerenveen om zijn titel te prolongeren. "Ik wil 'm opnieuw winnen", vertelde hij na afloop van de eerste dag in Thialf. "Voor nu is het ook goed genoeg, maar mijn piekmoment ligt straks in maart tijdens de WK."

De titelverdediger verwacht de meeste concurrentie van Roest en zijn teamgenoot Bosker. "Het is nog steeds een toernooi, de titel is nog niet binnen. Ik moet mijn kop erbij houden, maar ik ben wel aan mijn stand verplicht om hier zondag te winnen."

Blokhuijsen: titel is nog niet binnen

Naast de Nederlandse titel is er ook nog één startbewijs te verdienen voor de WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar (Noorwegen) worden gehouden.

Douwe de Vries en Sven Kamer ontbreken in Heerenveen. Zowel Kramer als Blokhuijsen heeft al een startbewijs voor de WK allround. Daarmee heeft Patrick Roest de beste papieren om het laatste ticket voor Hamar te bemachtigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl