De bieb in Ithaca
NOS NieuwsAangepast

Marinier brengt The Hobbit na 38 jaar terug naar de bieb

De aanleiding was een liedje van Led Zeppelin, Ramble On. Daarin wordt verwezen naar het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien. Dus werd Bob James uit Ithaca, New York nieuwsgierig en leende hij het boek uit de bibliotheek.

Hij werd gegrepen door Tolkiens fantasyverhaal over de avonturen van een Hobbit in Midden-Aarde en verslond het boek. Toen Bob zich in 1979 bij het korps mariniers aansloot ging The Hobbit dan ook mee op missie naar Iran.

Wachtlijst

Al snel meldde zich de eerste collega-marinier die het boek ook wilde lezen. En toen nog een, en nog een: Bob zag zich gedwongen om een wachtlijst op te stellen.

Het boek ging met hem mee de hele wereld over, op zeker acht verschillende schepen. En de belangstelling bleef, al zorgde Bob er steeds voor dat iedere lener het boek netjes hield.

Eenmaal afgezwaaid durfde hij het boek niet meer terug te brengen naar de bieb, aangezien er waarschijnlijk een forse te-laat-boete op stond. Bob las het voor aan zijn kinderen en toen hij verhuisde, verhuisde de Hobbit gewoon mee.

Nu is hij van plan zijn bed and breakfast te verkopen, en vond het tijd om zijn Hobbit-exemplaar terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar, de bibliotheek van Tompkins County.

Geen boete

Daar waren ze blij verrast dat het boek eindelijk werd terugbezorgd. Het inlegvel met het stempel van de oorspronkelijke retourdatum zat er nog in. De bibliotheek legt Bob geen boete op.

"Als marinier en boekenliefhebber kan je land trots op je zijn", zegt directeur Susan Currie van de bieb. "Je was de beste ambassadeur die een bibliotheek zich kan wensen."

Het boek uit 1966 dat de hele wereld is overgegaan is in opmerkelijk goede staat, meldt de bibliotheek. Er komt een barcode op en dan kan het gewoon weer uitgeleend worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl