NOS NieuwsAangepast

Ook onrust binnen nieuwe Centrale Ondernemingsraad politie

Binnen de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is opnieuw onrust ontstaan. Vier eenheden van de politie willen niet meer meedoen omdat er nog steeds 'besmette' leden in de raad zitten.

In november trad de voltallige COR terug vanwege een declaratieschandaal rond voorzitter Frank Giltay en het gebrek aan toezicht van de rest van de raad. Giltay moest weg en er werd toen ook afgesproken dat geen van de 35 COR-leden zou terugkeren in hun functie. Dat zou het beschadigde vertrouwen in de Centrale Ondernemingsraad moeten herstellen.

Inmiddels blijkt dat twee leden uit de politie-eenheid Zeeland/West-Brabant toch in de COR blijven. Zij zijn afgevaardigd door hun eigen OR.

Schone lei

Dat is voor de ondernemingsraden van Noord-Nederland, Den Haag, Oost-Brabant en de Landelijke Eenheid reden om niet aan de nieuwe COR te willen deelnemen. "Dit is een verkeerde impuls", zegt voorzitter Edwin Jongedijk van de OR Noord-Nederland. "Zo kun je niet met een schone lei beginnen."

Het is niet zo dat de twee COR-leden om wie het nu draait zelf iets hebben misdaan. Jongedijk: "Het onderzoek is nog niet afgerond, maar het is heel erg aannemelijk dat hun niets te verwijten valt. Maar het gaat ook niet om de individuen, het gaat om de beeldvorming." Volgens hem is het voor de politie belangrijk dat de hele COR vervangen wordt om uit de vertrouwenscrisis te komen.

De vier ondernemingsraden die nu niet meedoen, vertegenwoordigen meer dan 20.000 politiemedewerkers. Dat is een derde van het totaal aantal medewerkers van de politie. Die kunnen nu niet meedoen aan landelijke besluitvorming. Volgende week praten de ondernemingsraden met de nieuwe voorzitter van de COR over hoe het verder moet.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) bestaat uit een afvaardiging van de dertien verschillende ondernemingsraden van de politie. De OR Zeeland/West-Brabant was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl