Ard Schenk en Kees Verkerk
NOS SchaatsenAangepast

'De klik is nog daar', tussen Ard en Keessie

"Grote vriend!"

"Cornelis!"

De begroeting is hartelijk. Cornelis 'Kees' Verkerk (74) en Ard Schenk (72) treffen elkaar na jaren weer in het voormalige café van de familie Verkerk in Puttershoek, Zuid-Holland. En als bij toverslag herleven de tijden van Ard en Keessie. De aanleiding is een aflevering van Andere Tijden Sport, 'de bontmuts van Kees Verkerk', waarin zondag het verhaal van Verkerk en zijn bontmuts wordt verteld.

“Je bent concurrent, maar we deden zoveel dingen met elkaar", vertelt Schenk. "We werden in een adem genoemd. Vijftig jaar later is de klik direct daar, dus ga er maar rustig vanuit dat dat vriendschap geweest is, naast de concurrentie."

'Vijftig jaar later is de klik er nog'

Het tijdperk van Ard en Keessie begon op 22 en 23 januari 1966 in het IJsselstadion in Deventer. Ard Schenk werd Europees kampioen allround en Kees Verkerk eindigde als tweede. In de jaren erna zouden ze vele heroïsche duels uitvechten en uitgroeien tot nationale helden.

De populariteit van de twee schaatsers steeg naar ongekende hoogtes. Ze gingen op audiëntie bij koningin Juliana en waren aanwezig bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. In 2014 wijdde Andere Tijden Sport al een aflevering aan de geboorte van het Oranje-legioen, toen in Deventer, de Ard & Keessie Express.

Verkerk troeft Schenk af in Zweden

Beiden werden in 1966 Sportman van het Jaar, Verkerk kreeg de prijs alleen in 1967 en Schenk ontving de eer in 1970, 1971 en 1972. De cijfers geven aan hoe de verhoudingen lagen. In het begin was het vooral Keessie, later overheerste Ard.

Zonder Keessie geen Ard

Maar zonder Keessie geen Ard, geeft Schenk toe. "Dat kleine kereltje had veel mogelijkheden om zichzelf te motiveren", aldus Schenk over Verkerk. "Zeker in die eerste jaren ontbrak bij mij het nodige. Te makkelijk, geen zin, mentaal niet sterk genoeg. Later werd dat beter bij mij."

Een smet op de verhouding was een beslissing van coach Leen Pfrommer, die besloot om de twee niet meer bij elkaar op de kamer te laten slapen. Verkerk zou Schenk belemmeren in zijn ontwikkeling. "Schenk laat zich iedere keer intimideren", was de uitleg.

Schenk geeft Verkerk een hapje in 1969

Daar wil Verkerk het jaren na dato niet meer over hebben. "Ik heb tien jaar een fantastische tijd gehad", zegt hij. Gefrustreerd is hij niet door de machtsovername door Schenk. "Nee. Ik had nog wel graag één gouden medaille willen pakken in 1972. Dan hadden we zogenaamd gelijk gestaan met twee gouden medailles."

Hij moet onderdoen voor de erelijst van Schenk, maar aan zijn grootsheid twijfelt niemand. Puttershoek heeft een sporthal, een standbeeld en een schaatsbaan met zijn naam. En dat is niet alles, zo weet Verkerk. "Er is een paprika naar mij genoemd, een tulp, vele honden en katten en veel kinderen, veel Ard en Keessies."

ATS: de bontmuts van Kees Verkerk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl