NOS NieuwsAangepast

Schaatsen op natuurijs? Nu nog levensgevaarlijk

Het ijs op de vijver in Houten ziet er allesbehalve betrouwbaar uit, maar ijsdeskundige Fred Geers laat zich niet tegenhouden. Onverstoorbaar wandelt hij de bevroren plas op terwijl er krakend grote sterren onder zijn schoenen verschijnen. "Kijk, hier komt het water er al doorheen."

Gelukkig is de vijver ondiep, want even later zakt hij dwars door de dunne ijslaag. Duidelijk bewijs dat het nog niet dik genoeg is, stelt hij vast. "Maar vaak is het niet zo duidelijk. Wat lastig is, is dat het wisselt. Het ziet eruit als een grote ijsvlakte, maar de dikte kan van plek tot plek variëren. Dat maakt het extra gevaarlijk."

Viertal zakt door dunne ijslaag

Geers is de schrijver van het boek Wegwijs op natuurijs, en hij weet als geen ander waar je op moet letten als je de schaatsen wil onderbinden na één nacht ijs, of een paar. "Het ijs is nu echt minimaal - zo'n 2,5 centimeter. Een avonturier die niet te zwaar is kan staan op een laag van 3 centimeter, en dan moeten er niet te veel mensen bij elkaar staan."

De dikte zegt ook niet alles. "De kwaliteit verandert ook onder invloed van de zon. Allerlei factoren factoren spelen een rol bij de opbouw van een ijslaag."

  • NOS Ooggetuige | Familie Niessen
    Schaatsen op de Ryptjerksterpolder nabij Leeuwarden
  • NOS Ooggetuige | Aad Hogenboom
    Mooie ijsvloer in de Roelofarendsveen
  • NOS Ooggetuige | Bas Wetter
    Schaatsen op natuurijs in de Wageningse uiterwaarden
  • NOS Ooggetuige | Willy Bonnink

Levensgevaarlijk

Ook NOS-weerman Gerrit Hiemstra waarschuwt schaatsfans dat ze niet onbezonnen het natuurijs op moeten gaan. "Trek er niet op de bonnefooi op uit, dat is levensgevaarlijk. Elke keer als er net wat ijs ligt, gebeuren er ongelukken. Dat is het niet waard."

Avonturiers die het risico toch willen nemen, raadt hij aan zich in ieder geval goed voor te bereiden. "Zorg dat je ijsprikkers en touw bij je hebt. Die ijsprikkers geven grip op het ijs als je erdoorheen bent gezakt. Dat is belangrijk, want binnen een paar minuten raak je zo onderkoeld dat je je nauwelijks kunt bewegen."

De komende nachten gaat het vriezen, maar overdag is het weer boven nul, dus het ijs groeit niet hard en blijft gevaarlijk.

Men is het wachten een beetje zat. Over de ijsdikte maken ze zich niet druk.

Fred Geers, schrijver Wegwijs op natuurijs

Waarom wagen mensen zich ondanks alle waarschuwingen toch op het gevaarlijke ijs? Volgens Fred Geers is de verleiding is te groot. "Men is het wachten beetje zat. Iedereen zegt dat de ijzers uit het vet kunnen. Ze hebben gezien hoe mooi het ijs op sommige plaatsen is, dat het soms 'net aan' kan. En via sociale media horen ze: ja, ik heb geschaatst. Dat gaat als een lopend vuurtje. Over de dikte maken ze zich niet druk."

Mensen zouden zich beter bewust moeten zijn van het gevaar, omdat je vaak niet weet hoe diep het in het midden van een plas is. "Ga naar openbare ijsbanen, zoals skeelerbanen die ze onderspuiten. Dat is veilig voor iedereen. Gebruik je gezonde verstand en laat je niet meeslepen door de hype. Niet door de media, of door wie dan ook. Natuurijs en ons land blijft een lastige combinatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl