Syrische kleermaker aan het werk in naai-atelier broedplaats Lola Lik in voormalige Bijlmerbajes
NOS NieuwsAangepast

Lola Lik, creatieve plek voor vluchtelingen in oude Bijlmerbajes

Vandaag opent de gemeente Amsterdam een ontmoetingsplek voor vluchtelingen in de voormalige Bijlmerbajes, niet toevallig een plek waar ook een asielzoekerscentrum gevestigd is. Het moet een creatieve broedplaats worden met de naam Lola Lik. Vluchtelingen kunnen er werkervaring op doen bij bedrijven van Amsterdammers of zelf een onderneming starten.

"Het bijzondere aan deze broedplaats is dat we naast een asielzoekerscentrum zitten," legt Maaike Poppegaai van Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (Lola) uit. "Alle bedrijven die zich hier vestigen, stellen zich open voor nieuwkomers. Zo hebben we hier een timmermanswerkplaats waar mensen met talent uit landen als Syrië, Eritrea en Somalië terechtkunnen."

Daarnaast wordt het een ontmoetingsplek. "We creëren openbare plekken zoals een café waar Amsterdammers nieuwkomers kunnen ontmoeten en omgekeerd."

Lola Lik

De naam, Lola Lik, heeft een dubbele betekenis. "Lik is niet alleen plat Amsterdams voor gevangenis, maar slaat ook op de nieuwe invulling die mensen kunnen geven aan deze plek."

In het voormalige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes komen zowel commerciële als sociale ondernemingen. Zo opent de Rietveld Academie een ruimte voor grafisch ontwerp, waarbij studenten gekoppeld worden aan bewoners van het asielzoekerscentrum.

Syrische ondernemer Jay Asad start een cateringbedrijf in voormalige keuken Bijlmerbajes

Gekwalificeerd

De Refugee Company, die vluchtelingen aan werk probeert te helpen, start een restaurant en een naaiatelier dat handgemaakte overhemden produceert. Personeel wordt gerekruteerd in het naastgelegen asielzoekerscentrum. "We zien heel veel mensen met een speciaal ambacht naar Nederland komen, ambachten die uit onze samenleving zijn verdwenen. Daar willen we wat mee doen", zegt creatief directeur Fleur Bakker van de Refugee Company. "In het azc zijn hele goede, gekwalificeerde mensen. Voor ons is dit een ideale plek."

Syrier Jay Asad heeft de voormalige keuken van de Bijlmerbajes tot zijn beschikking gekregen. Twee jaar geleden kwam hij naar Nederland. In zijn eigen land startte Asad al veel bedrijven, onder meer in de horeca, om ze daarna weer te verkopen.

In Lola Lik wil hij zoveel mogelijk andere vluchtelingen aan werk helpen in het cateringbedrijf dat hij gaat openen. "Zo doen ze ervaring op en kunnen ze makkelijker in Nederlandse bedrijven aan de slag." Ook geeft hij ze de ruimte om zelf een horecabedrijfje te beginnen. "Ik wil laten zien dat vluchtelingen van waarde zijn voor een samenleving in plaats van een last. Dat is mijn belangrijkste doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl