Agrarische export breekt record: 85 miljard uitgevoerd
Nederland heeft vorig jaar voor een recordbedrag van 85 miljard euro aan onder meer groenten, fruit, zuivel, vlees en bloemen uitgevoerd. Dat is 4,4 procent meer dan in het jaar daarvoor. De uitvoer was niet eerder zo groot en de stijging ten opzichte van het voorgaande jaar is de hoogste sinds 2011, zegt het ministerie van Economische Zaken.
Mondiaal gezien exporteert alleen de VS meer aan agrarische producten dan Nederland. Na ons land volgen Duitsland, Brazilië, China en Frankrijk.
Ook de export van landbouwmaterialen en -technologie steeg, naar 9 miljard euro. Het ministerie baseert zich op voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research.
Russische boycot
Volgens staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken laten de cijfers zien dat de landbouw- en voedselsector de problemen door de Russische boycot te boven is gekomen. Poetin kondigde in augustus 2014 een importverbod voor landbouwproducten aan van landen die vanwege de Russische annexatie van de Krim sancties hadden ingesteld.
Van Dam: "Naast dat we profiteren van de verbeterde internationale economie heeft Nederland laten zien dat we goed zijn in het creëren van kansen. Naar de Vietnamese markt gaan nu peren, Indonesië krijgt uien, en er gaan paprika's naar China. Deze nieuwe markten zijn een goed alternatief voor de Russische markt."
Van Dam ziet voorlopig nog geen verandering in die situatie. "We hebben nog steeds een stevig dispuut met de Russen, ik zie vooralsnog niet heel veel verbetering in die relatie. De gezamenlijke inzet van overheid en ondernemers om anderen markten aan te boren is dus heel goed geweest", zei hij vanaf de Duitse Grüne Woche waar Nederland onder meer presentaties geeft over innovatie een duurzaamheid.
Van de nieuwere technologie die Nederland exporteert is een deel bijvoorbeeld gericht op precisielandbouw. Daarbij kunnen sensoren onder meer via drones en gps in de gaten houden hoeveel voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen verschillende planten nodig hebben.
'Agri&food'
Duitsland is de belangrijkste handelspartner. Van de agrarische export blijft ruim driekwart in Europa. Het gaat dan vooral om tomaten, paprika's, komkommers, vlees en zuivel. Nederlandse bloemen en planten worden meer buiten Europa verhandeld.
Van de 85 miljard aan agrarische export is 24 miljard wederuitvoer. Dat betekent dat producten worden geïmporteerd, bewerkt en vervolgens geëxporteerd. De 'agri & food'-sector is goed voor ruim een vijfde (22 procent) van de totale Nederlandse export.