Adama Barrow wordt beëdigd als president van Gambia in de ambassade in Senegal
NOS NieuwsAangepast

West-Afrikaanse landen leggen militaire operatie in Gambia stil

De West-Afrikaanse landen die Gambia zijn binnengetrokken, hebben de militaire operatie stilgelegd om overleg een laatste kans te geven. Een delegatie onder leiding van president Alpha Condé van Guinee gaat naar Gambia voor een laatste bemiddelingspoging.

Zo'n 7000 militairen zijn het land binnengetrokken omdat de oude president Yahya Jammeh weigert de macht af te staan na het verliezen van de verkiezingen. De nieuwe president Adama Barrow werd donderdagavond beëdigd in de Gambiaanse ambassade in Senegal.

In de delegatie die naar Gambia afreist, zitten ook de presidenten van Liberia en Mauritanië en een VN-vertegenwoordiger. De Veiligheidsraad sprak gisteren zijn steun uit voor Barrow.

Aanhangers

Na de beëdiging gisteren van Adama Barrow gingen veel mensen in Gambia de straat op, zei correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. Ze waren ontzettend blij. "Maar toen het nieuws bekend werd dat de Senegalezen waren binnengevallen heeft de partij van Barrow de aanhangers opgeroepen om weer naar huis te gaan." Daarna werd het rustig.

Volgens Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, is het uitgesloten dat Jammeh in Gambia blijft. Hij krijgt tot het middaguur om vrijwillig op te stappen. Als hij vertrekt kan Jammeh mogelijk amnestie krijgen en een land kiezen waar hij heen wil, zeggen de West-Afrikaanse landen.

Grillige man

Het is erg onzeker of die laatste bemiddelingspoging iets zal uithalen. "Al die eerdere pogingen om hem te overreden het land te verlaten zijn mislukt", zegt Lindijer. "Dus je vraagt je af of deze grillige man op het allerlaatste moment toch die reddingsboei grijpt, het land verlaat en een bloedbad voorkomt."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat Jammeh onmiddellijk een vreedzame machtsoverdracht moet toestaan. Op Twitter heeft hij de nieuwe president gefeliciteerd.

Koenders noemt de situatie in Gambia gespannen. Hij roept Nederlanders die daar nog zijn op om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl