NOS NieuwsAangepast

Trump-fans hebben er zin in: hij maakt Amerika weer groots, hell yeah

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

Nog een kleine 24 uur en dan is hij het echt: president Donald Trump. Op de plaats waar het allemaal gaat gebeuren, worden nog de puntjes op de i gezet. De laatste hekken en betonblokken worden geplaatst; de soundcheck wordt gedaan met countrymuziek.

Er is veel politie op de been, en hier en daar een hardloper. Maar de Trump-aanhangers laten zich nog niet echt zien. Op George Farrell uit Florida na. Hij heeft om negen uur een afspraak waar hij verder niets over wil zeggen. "Iets met de inauguratie", lacht hij geheimzinnig.

'President van het volk'

We lopen samen de National Mall op, het enorme veld waar morgen naar verwachting 800.000 mensen de eedaflegging bijwonen. "Mooi om hier te zijn", vindt hij, terwijl hij naar het Capitool kijkt. "Trump luistert echt naar de mensen. Hij wordt een president van het volk, hij zit hier niet voor zichzelf."

Farrell komt uit Florida, waar de verkiezingen werden beslist met een verschil van iets meer dan 100.000 stemmen (1,2 procent, op ruim 9 miljoen stemmen). Al tijdens de voorverkiezingen was voor hem duidelijk dat er maar één goede kandidaat was: Trump. "Je verwacht het misschien niet omdat ik zwart ben, maar ik ben pro-Amerikaans en conservatief en heb dus vol overtuiging op Trump gestemd."

Trump gaat dat voor ons regelen, de Democraten niet.

George Farrell over zijn keuze voor Trump

En Farrell stemde niet alleen op Trump, hij voerde ook maandenlang campagne voor hem. Hij werkt voor de PAC 'BlakPAC'. Een PAC of SuperPAC (Political Action Committee) is een organisatie die niet gelieerd is aan een kandidaat, maar wel campagne voor hem voert.

Farrell: "Mijn organisatie bestaat uit mensen van wie je niet direct verwacht dat ze conservatief zijn, zoals latino's en Aziaten, maar dat wel zijn. Want ook wij hebben eigen bedrijven. Ook wij willen lagere belastingen. Trump gaat dat voor ons regelen, de Democraten niet."

Zijn organisatie ging zo'n 20.000 huizen langs. Volgens Farrell stemden uiteindelijk ruim 50.000 zwarte mensen uit Florida op Trump. Tevreden zegt hij: "Als je weet dat het verschil misschien 100.000 stemmen was, kun je wel zeggen dat mijn organisatie het verschil heeft gemaakt."

  • Jet Mok | NOS
    George Farrell op de Mall. Hij stemde vol overtuiging op Donald Trump
  • Jet Mok | NOS
    In Washington worden de puntjes op de i gezet voor de inaugurele parade van morgen
  • Jet Mok | NOS
    Wegen zijn al afgesloten, de laatste hekken worden vandaag geplaatst
  • Jet Mok | NOS
    De National Mall: nu nog leeg, morgen staan hier 800.000 mensen

Er komt een man aangelopen met een leren Harley Davidson-jas. "Een Biker for Trump!", roept Farrell en schudt hem de hand. "Hell yeah!", antwoordt de man. "Ik heb mijn motor thuisgelaten maar ik ben een Biker for Trump!"

Zo'n 30.000 motorrijders hebben aangekondigd dat ze naar de inauguratie komen. Ze komen om de nieuwe president toe te juichen, maar als demonstranten zich in hun ogen niet respectvol gedragen, zullen ze naar eigen zeggen ingrijpen en de politie helpen. Farrell: "Ik bid dat de demonstranten president Trump een kans zullen geven en dat alles vreedzaam verloopt."

Met een stevige handdruk en een schouderklop wensen de mannen elkaar een mooie inauguratie toe.

"Trump wordt geen gewone president", denkt Farrell. "Hij is geen politicus en heeft geen consultants die hem vertellen wat hij moet zeggen. Hij communiceert rechtstreeks met ons, via Twitter en via Facebook." En dat moet hij wat hem betreft blijven doen. "Er zijn mensen in Trumps team die hem willen veranderen, maar let Trump be Trump. Laat hem gewoon zichzelf zijn. Hij heeft al die adviseurs niet nodig."

Op de achtergrond is nog steeds de soundcheck bezig. Het laatste nummer van bijna-naamgenoot Pharrell Williams schalt over de Mall: Freedom.

Als er vroeger iemand doodging, schoven ze de kist zó in de achterbak. Dat hoef je nu niet te proberen.

George Farrell, Trump-aanhanger

"Amerika is al een prachtig land", zegt Farrell. "Maar Trump gaat ons weer gróóts maken." Als voorbeeld noemt hij de auto-industrie. "Vroeger maakten we échte auto’s, Amerikaanse bakken. Dan ging je met je meisje naar het schoolbal in een Cadillac, daar kon je mee aankomen. Nu maken onze autobedrijven lelijke kopietjes van Japanners."

Hij lacht: "Vroeger, als iemand doodging schoven ze de kist zó in de achterbak. Dat hoef je bij die auto’s van nu niet te proberen."

Farrell kijkt om zich heen, naar waar het morgen allemaal gaat gebeuren en zegt dan: "De Cadillac is natuurlijk een metafoor, maar Donald Trump gaat Amerika weer op de kaart zetten. Dat weet ik zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl