Reddingswerkers bij het hotel dat werd bedolven door een lawine
NOS NieuwsAangepast

'Reddingswerkers zoeken met blote handen in de sneeuw naar overlevenden'

De zoekactie naar overlevenden na de lawine in Italië verloopt moeizaam. "Reddingswerkers zoeken met blote handen tussen het puin en de sneeuw naar lichamen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ze zijn al de hele dag bezig en er zijn pas vier lichamen gevonden. Dat zegt iets over hoe moeilijk het is."

Tot nu toe hebben reddingswerkers drie lichamen geborgen in het getroffen hotel en is er een lichaam gelokaliseerd. Er waren zo'n dertig mensen in het hotel aanwezig toen het werd getroffen door de lawine.

Zoutberg is in het stadje Penne, zo'n tien kilometer van het rampgebied. "Ik zie hier reddingswerkers met helikopters en ander zwaar materieel naar het hotel vertrekken, maar er ligt daar zo veel sneeuw dat ze met dat grote materieel het hotel niet kunnen bereiken. Het is dus enorm moeilijk zoeken. Inmiddels is ook de duisternis ingevallen en dan kunnen ze niets meer. De temperatuur zakt hier 's nachts tot min tien. Ik vrees het ergste voor de mensen die nog onder het puin liggen."

Eerste beelden uit Italiaans hotel na lawine

De mensen in het hotel stonden op het punt om geëvacueerd te worden, zegt Zoutberg. "Na de aardbevingen kregen de gasten het advies om hun spullen te pakken en te verzamelen in de hal. Terwijl ze wachtten totdat de weg naar het hotel was vrijgemaakt, kwam de lawine."

Tien meter verschoven

Volgens reddingswerkers werd het hotel door de lawine compleet weggevaagd. De onderste verdieping, de enige van de drie die nog enigszins intact is, zou zelfs tien meter zijn verschoven.

Dat is uitzonderlijk, zegt lawine-expert Rolf Westerhof van Snow Safety Center. "We hebben zoiets gezien in 1999 in het Oostenrijkse Galtür", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Toen verwoestte een lawine meerdere huizen en er vielen doden. In hetzelfde jaar gebeurde zoiets ook in Chamonix in Frankrijk. Daar werden zeventien chalets weggevaagd. Ook daar vielen doden."

Lawines als deze kunnen snelheden tot 200 kilometer per uur bereiken.

Lawine-expert Rolf Westerhof

De kracht van zo'n lawine mag niet worden onderschat, zegt Westerhof. "Poedersneeuwlawines, zoals deze in Italië, kunnen snelheden van 200 kilometer per uur bereiken. Dan is het niet verwonderlijk dat de bovenste twee verdiepingen van het hotel compleet zijn weggeslagen. Bij dit soort lawines zie je vaak dat gebouwen messcherp worden afgesneden door de sneeuw. Dat komt door de enorme kracht."

In gebieden waar vaak lawines voorkomen, worden vaak voorzorgsmaatregelen genomen zoals versteviging van de gebouwen. "Dat is hier waarschijnlijk niet gebeurd. Het gebied staat niet bekend om het lawinegevaar. Daarnaast is het moeilijk om te anticiperen op zulke lawines. Als er veel sneeuw valt, kun je een evacuatie voorbereiden. Maar een lawine die wordt veroorzaakt door een serie aardbevingen komt meestal heel erg onverwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl