CE-logo op een iPhone
NOS NieuwsAangepast

Rekenkamer: CE-logo zegt weinig over veiligheid product

Het zit op allerlei producten, van smartphones en teddyberen tot fietshelmen en liften. Maar het Europese CE-logo zegt maar weinig over de daadwerkelijke veiligheid van een product. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een rapport.

Jaarlijks worden in Europa gemiddeld 800 producten met een CE-markering teruggeroepen, omdat ze toch onveilig of slecht voor de gezondheid zijn. Zo hadden de lekkende PIP-borstimplantaten een CE-merk en brandgevaarlijke telefoonopladers die de NVWA verbood ook.

Fabrikanten mogen meestal zelf vaststellen of hun product aan de CE-eisen voldoet. Sommige complexe en risicovolle producten moeten ze wel laten testen door een extern instituut, zoals KIWA of TÜV. Dat is bijvoorbeeld het geval bij liften en gasstellen. Maar de kwaliteit van externe instituten verschilt sterk, zegt de Rekenkamer. En bij de meeste producten hoeft een fabrikant dus niet eens zo'n instituut in te schakelen.

Verder is het toezicht op de veiligheid van producten in Nederland verdeeld over vijf verschillende rijksinspecties: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Agentschap Telecom (AT), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie SZW. Maar die testen dus dingen als ze al op de markt zijn en ze controleren lang niet alles.

Te weinig mensen en middelen

Volgens de Rekenkamer hebben die inspecties weinig mensen en middelen om de naleving van de CE-regels goed te controleren. Ook "rapporteren ze afzonderlijk van elkaar en hierdoor krijgt het parlement geen overzicht van de manier waarop het CE-systeem in de praktijk functioneert."

Volgens de Rekenkamer kan verbetering niet zomaar worden bereikt door de mankracht te verhogen. Betere internationale samenwerking en het uitwisselen van informatie kan dat wel.

Verder regelt ieder EU-land het toezicht op zijn eigen manier en dat leidt volgens de Rekenkamer tot rechtsongelijkheid. De Rekenkamer zegt dat het toezicht beter moet, onder meer door internationaal en binnen Nederland meer samen te werken en door de gebruiker erbij te betrekken. "Die merkt als eerste of een product goed werkt."

Consumentenbond

Ook de consumentenbond is kritisch over de werking van het CE-systeem. "Consumenten kunnen door de CE-markering ten onrechte denken dat het product dat ze kopen veilig is", zegt een woordvoerder.

Liever heeft de Consumentenbond dat de CE-markering helemaal van de koopwaar afgaat. Volgens haar moet de markering worden opgenomen in de andere technische papieren van de fabrikant en de handelaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl