In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Twents meldpunt loverboys een succes

Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente is een succes. In korte tijd kreeg het meldpunt 38 meldingen binnen van mogelijke slachtoffers van mensenhandel. Vier van hen zijn inmiddels ondergebracht op een veilige plek.

Het meldpunt is drie maanden geleden begonnen. De gemeente Enschede werkt samen met wijkteams, politie en zorgverleners om slachtoffers van loverboys op te sporen en veilig onder te brengen. De gemeente en de provincie Overijssel financieren het meldpunt voor een periode van vier jaar.

Schaamte

Slachtoffers hebben meestal niet in de gaten dat ze verliefd zijn op loverboys, aldus RTV Oost. Ze worden gehersenspoeld, gechanteerd en gedrogeerd. Ze worden ingezet in de prostitutie of als drugsrunner. Als dan blijkt dat hun 'vriend' eigenlijk hun pooier is, is de schaamte groot. Ze doen zelden zelf aangifte.

Voor de politie is het lastig rechercheren vanwege het ontbreken van aangiftes. Volgens Johan Stam, expert mensenhandel van politie Oost-Nederland, is het strafrechtcircuit ook niet altijd de beste oplossing om de meisjes uit de ellende te halen.

Minderjarige slachtoffers

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer is blij met het meldpunt in Enschede. "We zien een toenemende aandacht voor het probleem in de regio. Niet alleen in Twente, ook in andere regio's zijn meldpunten. In Friesland is een opvangproject. Limburg overweegt ook een opvangproject op te zetten. In Utrecht is bij Veilig Thuis een meldpunt waar ze proberen slachtoffers te helpen. Ook in de grote steden gebeurt veel. In Rotterdam bijvoorbeeld is het de politie die veel minderjarige slachtoffers naar de hulpverlening begeleidt."

Vorig jaar zijn 1321 mogelijke slachtoffers van mensenhandel (alle vormen) gemeld bij Comensha, het Coördinatiecentrum mensenhandel. Maar volgens Dettmeijer kunnen we niet zeggen of sprake is van een toename van het aantal meisjes dat slachtoffer wordt van loverboys en mensenhandel. Dat wordt in Nederland niet apart geregistreerd. "Ik zie wel een toename in het feit dat ze gesignaleerd en opgevangen zijn. Dat is op zich goed nieuws. Het is belangrijk dat de meisjes gezien worden".

Watch Nederland

Begin deze maand is er ook een landelijk meldpunt tegen loverboys gestart, Watch Nederland. Dat meldpunt is opgezet door Expertisecentrum Fier, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

Twents meldpunt loverboys is succes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl