Onderhoud tussen de presidenten Buhari (Nigeria), Sirleaf (Liberia) en Jammeh (Gambia), van links van rechts, op 13 januari jongstleden in Gambia
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe president Gambia vandaag beëdigd

De machtsstrijd in het West-Afrikaanse land Gambia nadert zijn ontknoping. Adama Barrow, door de bevolking tot president gekozen, kondigt op Twitter aan dat hij vandaag in de Gambiaanse ambassade in de hoofdstad Dakar in Senegal wordt beëdigd tot president.

De zittende president Jammeh heeft vannacht een deadline laten verstrijken voor zijn vertrek. Het ultimatum was hem gesteld door de omringende landen. De strijdkrachten van Senegal, Nigeria en Ghana staan aan de grens met Gambia om een machtsoverdracht af te dwingen. Nigeria laat weten dat de troepen alleen in actie komen als Barrow daar na zijn beëdiging om vraagt.

Jammehs vice-president Saidy is wel afgetreden. Zij is de hoogste functionaris in het kamp van de president die afstand van Jammeh heeft genomen. De stafchef van het leger en de hoogste politiefunctionaris hebben gezegd dat ze geen bevelen meer aannemen van Jammeh. Ze hebben wel trouw gezworen aan de nieuwe president.

Jammeh

Jammeh is al 22 jaar aan de macht in Gambia, maar hij weigert de verkiezingsuitslag van december te eerbiedigen. Hij greep de macht via een coup.

Gisteren drong ook president Abdel Aziz van Mauritanië er bij Jammeh op aan om af te treden. Na afloop van het onderhoud zei Aziz dat hij dat hij minder pessimistisch is gestemd over de kans dat er een vreedzame oplossing komt voor het conflict in Gambia.

Abdel Aziz vloog na het gesprek met Jammeh door naar Dakar in Senegal voor verdere gesprekken met Adama Barrow en president Macky Sall van Senegal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl