Peter Wakkie mag zijn klus bij het Spaans-Russiche ZED+ voortzetten
NOS NieuwsAangepast

Vrijgelaten interimbestuurder Wakkie krijgt vrije hand

Topadvocaat Peter Wakkie, die deze week korte tijd vastgezet was in Spanje, heeft een overwinning geboekt bij de Ondernemingskamer. Wakkie blijft bestuurder van het Spaans-Russische telecombedrijf ZED+ en krijgt meer mogelijkheden om de patstelling rond de verkoop van het bedrijf op te lossen.

Spaanse aandeelhouders van ZED+ wilden Wakkie uit zijn functie stoten en stapten naar de Ondernemingskamer. Hij zou op de hand zijn van de Russische aandeelhouders, omdat hij zakelijk met de Russen verbonden zou zijn. De Ondernemingskamer oordeelt nu dat dat niet het geval is.

Bovendien stuurt de Ondernemingskamer de Raad van Commissarissen van ZED+ weg. Wakkie lag voortdurend in de clinch met commissaris Frank Schreve die op de hand zou zijn van de Spaanse aandeelhouders. Schreve zou onvoldoende samenwerken met Wakkie.

Opgelucht

"De heer Wakkie is zeer opgelucht en strijdlustig om deze klus tot een goed einde te brengen", zegt Wakkie's advocaat Jurgen Lemstra. "Zeker na de ronduit schandalige aanhouding eerder deze week in Spanje. Het is in het ondernemingsrecht een spectaculaire beslissing van de Ondernemingskamer om een eerder door de kamer zelf benoemde Raad van Commissarissen weg te sturen".

De zaak is in Nederland voor de rechter omdat het Spaans-Russische ZED+ om juridische en fiscale redenen hier is geregistreerd. De Ondernemingskamer stelde Wakkie aan als interimbestuurder om de problemen bij het bedrijf op te lossen. Die problemen ontstonden doordat de Spaanse en Russische aandeelhouders elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Rustiger vaarwater

Wakkie kwam als benoemde interim-bestuurder van ZED+ voortdurend in botsing met de Raad van Commissarissen. Daarom heeft de Ondernemingskamer nu ook besloten de commissarissen naar huis te sturen. Wakkie kan daardoor samen met een nog aan te stellen beheerder van de aandelen het bedrijf weer in rustiger vaarwater brengen.

Komende vrijdag is er een algemene aandeelhoudersvereniging van ZED+. De weg lijkt nu vrij om de Spaanse oprichter van ZED+ Javier Perez af te zetten. "Dan zijn de juridische voorwaarden geschapen om verder te gaan met de verkoop van ZED+", zegt advocaat Lemstra. "Het enige probleem daarbij kan nog zijn dat in het bedrijf nog medestanders van Perez werkzaam zijn. Die kunnen het proces vertragen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl