Een meldkamer van de politie
NOS Nieuws

Onderzoek naar meldkamers bij stroomstoring

De gemeente en de nationale politie onderzoeken de rol van de landelijke en regionale meldkamers bij de stroomstoring in Amsterdam.

Tijdens de storing overleed een 83-jarige vrouw. Haar zoon probeerde 112 te bellen, maar kreeg geen contact. Uiteindelijk is de huisartsenpost ingeschakeld.

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie was de meldkamer overbelast door de vele telefoontjes. Normaal bellen er 100 mensen per kwartier naar 112, tijdens de stroomstoring waren het er vier keer zoveel. Daardoor werden bellers in de wachtrij gezet.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat er sprake was van een "extreem onvoorzien" geval: "het is nooit helemaal uit te sluiten dat er een wachtrij ontstaat", aldus het ministerie in een verklaring.

Mobiel

De landelijke meldkamer is een belangrijke schakel in het systeem van meldkamers, omdat alle mobiele bellers daar in eerste instantie te woord worden gestaan. Daarna worden ze doorverbonden naar de regionale meldkamers.

Overigens waren er ook problemen met de regionale meldkamers in Amsterdam. Daar werden volgens de gemeente enkele tientallen telefoontjes niet beantwoord.

Reorganisatie

Het is de bedoeling dat het meldkamersysteem wordt gereorganiseerd. Nu zijn er een landelijke meldkamer in Driebergen en daarnaast 22 regionale meldkamers. Dat moeten er 10 worden. Daarbij is het ook de bedoeling dat ze elkaars telefoontjes kunnen overnemen om wachtrijen te voorkomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kan niet zeggen wanneer de reorganisatie, die een paar jaar geleden is begonnen, zal worden afgerond. De reorganisatie heeft veel vertraging opgelopen door de vorming van de nationale politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl