LAKS-voorzitter Sven Annen (midden) op de persconferentie van afgelopen maandag
NOS NieuwsAangepast

Zo heeft het LAKS ons misleid

Het LAKS doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, meldde ook de NOS afgelopen maandag. Vandaag bleek dat het een pr-stunt van de scholierenorganisatie was. Het LAKS zegt in een schriftelijke reactie dat de organisatie de ophef die is ontstaan een beetje heeft onderschat. "Wij hebben niemand willen bedriegen, en het is nooit onze intentie geweest om het vertrouwen in ons of de media te beschadigen."

Wel rest de vraag: hoe heeft het kunnen gebeuren dat media massaal om de tuin geleid zijn? Dat lees je in deze reconstructie.

Vorige week dinsdag kwam er bij de NOS een persbericht binnen met de kop: "LAKS mengt zich in politieke arena." "Op maandag 16 januari a.s. zal een historische politieke gebeurtenis plaatsvinden waarbij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn politieke plannen voor de verkiezingen op 15 maart presenteert", schreef de organisatie. De persconferentie stond gepland voor 10.00 uur.

Een redacteur heeft daarop met LAKS-voorzitter Sven Annen gebeld en om meer informatie gevraagd. Ook om te kunnen inschatten of we een radio- en tv-verslaggever en een cameraman naar de persconferentie moesten sturen. Het LAKS wilde niets meer zeggen dan in het persbericht stond.

Een andere redacteur checkte bij de Kiesraad of het nog mogelijk was om mee te doen en dat bleek te kunnen. Daarmee was de kous voorlopig af.

Dit gaan we echt doen

Voorzitter Sven Annen op zondagavond

Zondagavond heeft verslaggever Martijn van der Zande, die het LAKS al tien jaar volgt, gebeld met voorzitter Annen. Die vertelde hem na enig aandringen dat het LAKS ging meedoen aan de verkiezingen. "Gaan jullie dit echt doen?", vroeg Van der Zande hem direct. "Ja, we gaan dit echt doen", loog Annen.

Maandagochtend brachten we op NOS.nl het bericht dat LAKS wilde meedoen aan de verkiezingen. Vlak voor 09.00 uur zat Sven Annen in het NOS Radio 1 Journaal en vertelde dat dat inderdaad de bedoeling was.

Verslaggever Van der Zande belde in de loop van maandagmiddag nogmaals met de LAKS-voorzitter. "En wanneer maken jullie bekend dat het een stunt is?", vroeg hij in dat gesprek aan Annen. "Niet", antwoordde die.

Bewijs nog niet mogelijk

Ook hebben we die dag nog met de Kiesraad gebeld om te vragen of het LAKS zich bij hen heeft gemeld. De Kiesraad legde uit dat de scholieren zich nog niet hoefden te registreren, omdat ze met een blanco lijst wilden meedoen.

In tegenstelling tot politieke partijen is er voor blanco kandidaten maar één moment waarop ze zich kunnen registreren. Het LAKS zou zich op de dag van kandidaatstelling, op 30 januari, bij het kantoor van de Kiesraad moeten melden, waarna de aanmelding in behandeling zou worden genomen. Pas op die dag zou er echt bewijs zijn van de verkiezingsaspiraties van het LAKS.

Het is natuurlijk een club die altijd graag aandacht voor het onderwijs wil.

Martijn van der Zande

Het was maandag dus nog onmogelijk om de plannen zwart op wit te krijgen. Van der Zande hield op de radio daarom een slag om de arm.

"Het is natuurlijk een club die altijd graag aandacht voor het onderwijs wil", zei hij in uitzending van Nieuws en Co op de vraag hoe serieus we de plannen moesten nemen. "Dat lukt natuurlijk op deze manier, iedereen heeft het er weer even over. En misschien doen ze ook wel serieus mee aan de verkiezingen. Maar ja, het zou natuurlijk ook een stunt kunnen zijn en wie weet wordt het wel dé eindexamenstunt van 2017."

Die kanttekening kwam niet in de berichtgeving op NOS.nl noch in het NOS Journaal op tv terecht. En daarmee was de stunt tóch geslaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl