Mensen op het strand in Senegambia
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigen naar Gambia om reizigers terug te halen, machtswisseling uitgesteld

De eerste vliegtuigen die Nederlandse toeristen uit Gambia moeten terughalen, zijn vertrokken. Het merendeel van de Nederlanders die vakantie vieren in het West-Afrikaanse land vliegt vanmiddag naar huis.

Buitenlandse Zaken in Den Haag scherpte gisteren het reisadvies voor Gambia aan. In het land werd onrust verwacht omdat de huidige president Jammeh weigert plaats te maken voor de nieuwgekozen president Adama Barrow. Hij zou morgen geïnaugureerd worden. Het parlement heeft vandaag besloten dat Jammeh nog drie maanden in functie mag blijven. Jammeh riep gisteren de noodtoestand uit.

De reisorganisaties TUI en Corendon, die in Gambia ruim 1600 Nederlandse vakantiegangers hebben zitten, besloten naar aanleiding van het aangescherpte reisadvies de Nederlanders terug te halen. Corendon heeft iedereen die via de organisaties een reis met hotel heeft geboekt, kunnen bereiken, zegt directeur Steven van der Heijden.

De eerste terugvlucht van TUI wordt niet voor half vier vanmiddag op Schiphol verwacht, zegt een woordvoerder. Het eerste vliegtuig met reizigers van Corendon wordt rond acht uur vanavond verwacht. De exacte aankomsttijd van de vluchten is moeilijk te voorspellen, omdat het erg druk is op de luchthaven in de hoofdstad Banjul.

De Britse reisorganisatie Thomas Cook is ook begonnen met het evacueren van bijna 1000 vakantiegangers uit het land.

Familiebezoek

Van de mensen die via Corendon alleen een ticket hebben gekocht, is niet iedereen bereikt. Dat gaat om enkele tientallen mensen, laat de woordvoerder weten.

Een aantal mensen wenst geen gebruik te maken van de ingelaste vluchten van vandaag. Daarbij gaat het veelal om Gambianen die - vaak in het binnenland - op familiebezoek zijn of in het land wonen.

TUI heeft een aantal mensen die alleen een ticket hadden, nog niet weten te bereiken. De organisatie zoekt sms-contact om hen op de hoogte te houden. Zij kunnen eventueel nog later op de dag met een vlucht mee.

Niet verplicht

De mensen die via TUI of Corendon hebben geboekt, hoeven niet verplicht vandaag terug te keren, zegt Van der Heijden, maar Corendon kan niet garanderen dat hun geplande terugvlucht op een latere datum ook echt vertrekt. De reisorganisatie heeft gisteren alle vluchten tot en met 31 januari geannuleerd. TUI vliegt pas weer op Gambia als het negatieve reisadvies is opgeheven.

Mensen die in die periode een reis naar Gambia hebben geboekt, kunnen een andere reisbestemming kiezen of hun boeking annuleren.

De Nederlandse toeristen in Gambia zijn bezorgd over hun veiligheid, nu het reisadvies is aangescherpt, zegt Van der Heijden. Maar tot dusver is het rustig in de vakantieoorden.

Hamsteren

De Gambianen maken zich grote zorgen, zegt Arthur van Aalst, die in Gambia een hulporganisatie leidt. Voor de supermarkten staan lange rijen, omdat mensen voorraden willen inslaan. En veel Gambianen vertrekken met volgepakte auto's naar het buurland Senegal, uit angst voor ongeregeldheden.

Noodtoestand Gambia: Nederlanders geevacueerd

"Niemand weet wat er gaat gebeuren", zegt Van Aalst in het NOS Radio 1 Journaal. De Gambianen begrijpen volgens hem dat de toeristen vertrekken: "Als iedereen weg is, sluiten de hotels meteen hun deuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl