Mohamed Aboutrika (links), voorafgaand aan de finale van de Afrika Cup in 2015
NOS NieuwsAangepast

Egyptische voetballegende op terreurlijst geplaatst

Oud-voetballer Mohamed Aboutrika, een van de beste voetballers die Egypte ooit heeft gekend en in eigen land een legende, is door de Egyptische regering op een terreurlijst gezet.

Aboutrika zou banden hebben met de Moslimbroeders, de beweging van oud-president Morsi die sinds 2013 verboden is en wordt gezien als terroristische organisatie. Eerder had een speciale commissie de tegoeden van Aboutrika, zo'n tien jaar aanvoerder van het nationale voetbalelftal, al bevroren.

Afrika Cup

Welke gevolgen de stap heeft, is nog onduidelijk. In Egypte geldt sinds twee jaar een antiterreurwet, die hevig is bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. De wet verplicht de autoriteiten lijsten aan te leggen met personen die in verband worden gebracht met terrorisme. De bijbehorende straffen lopen uiteen van vijf jaar gevangenis tot de doodstraf.

De oud-voetballer, vier maal uitgeroepen tot beste Afrikaanse speler en de maker van het winnende doelpunt tijdens de finale van de Afrika Cup in 2008, zit momenteel in Gabon. Daar is hij als commentator voor de jongste editie van de Afrika Cup.

Supporter van Morsi

Aboutrika ontkent dat hij de Moslimbroeders steunt, hoewel hij in 2012 werd gezien als supporter van Morsi tijdens diens verkiezingscampagne. De oud-president zit gevangen; er lopen nog diverse procedures tegen hem.

Zijn levenslange straf werd in november herroepen door het Egyptische hooggerechtshof, dat ook zijn doodstraf ongeldig verklaarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl