Een Oekraïense soldaat rust even uit van de strijd tegen pro-Russische rebellen bij Loegansk, in het oosten van Oekraïne.

Oekraïne daagt Rusland ook voor VN-hof

Oekraïne heeft Rusland aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het belangrijkste rechtsorgaan van de VN.

Het land eist compensatie voor een reeks dodelijke incidenten en bombardementen, waaronder de neergeschoten vlucht MH17. Ook beschuldigt Oekraïne Rusland van het illegaal bezetten van de Krim en van het financieren van separatisten in Oekraïne.

Rusland annexeerde drie jaar geleden het schiereiland de Krim, ten zuiden van Oekraïne. Volgens Oekraïne werden hierbij verschillende internationale rechten geschonden en wordt sindsdien Oekraïense cultuur op de Krim onderdrukt.

Meer rechtszaken

Oekraïne grijpt iedere gelegenheid aan om de zaak internationaal aan de orde te stellen en Rusland tot de orde te roepen, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Ze hebben ook twee zaken lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. En er zullen mogelijk nog wel meer rechtszaken volgen."

Het duurt waarschijnlijk maanden voordat er mensen worden gehoord in de zaak. "Ook is het de vraag of een uitspraak wat oplevert", zegt Groot Koerkamp.

Rusland erkent de jurisdictie van Internationaal Gerechtshof namelijk niet automatisch, omdat het land de verklaring daarover, net als China en de VS overigens, niet heeft ondertekend. Het land kan daardoor zelf kiezen of het akkoord gaat met een daging voor het hof. "Dus de kans is heel groot dat als het tot een uitspraak komt, Rusland die naast zich neer zal leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl