Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 17 januari: afhakende Congresleden en Obamacare

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Goedemorgen,

In de Trump Daily van vandaag: steeds meer Democratische Congresleden die afhaken voor de inauguratie, een kandidaat die zich terugtrekt voor een baan in het Witte Huis en een alternatief voor Obamacare (of toch niet?).

Enjoy!

- De ruzie tussen Donald Trump en Congreslid John Lewis suddert door. Lewis is niet bij de inauguratie aanwezig, omdat hij Trump geen legitieme president vindt. Inmiddels hebben 26 Democratische Congresleden zich solidair verklaard met Lewis. Ook zij zullen niet de inauguratie bijwonen.

- De Senaat hervat de hoorzittingen van Trumps kandidaat-ministers. Vandaag is Betsy DeVos (Onderwijs) aan de beurt. De miljardair met Nederlandse wortels zou eigenlijk vorige week al gehoord worden, maar de hoorzitting werd toen uitgesteld, omdat de controle door het Office of Government Ethics nog niet rond was. De hoorzitting begint om 23.00 uur Nederlandse tijd, hier live te volgen.

- Betsy DeVos wil een grotere rol voor marktwerking in het onderwijs. Ze wil dat de overheid aan ouders zogeheten school vouchers geeft, zodat ze hun onderwijs kunnen inkopen bij hun school naar keuze, inclusief privéscholen. Tegenstanders zien haar plannen als een aanslag op het openbaar onderwijs.

Ryan Zinke in de Trump Tower

- Om 16.00 uur Nederlandse tijd begint de hoorzitting van Ryan Zinke, de beoogde minister van Binnenlandse Zaken. Zinke is een van de vele klimaatsceptici die de regering-Trump rijk is. Al dacht Zinke in het verleden wel anders over klimaatverandering.

- Niet alle benoemingen gaan even soepel voor Trump. Columniste Monica Crowley was de beoogde directeur Strategische Communicatie voor de National Security Council, maar zij trekt zich terug na beschuldigingen van plagiaat.

- Bij de Democraten is het overigens ook geen pais en vree. De partij ruziet over een nieuwe partijvoorzitter. Aanhangers van Bernie Sanders vechten voor een progressieve kandidaat, terwijl het partijestablishment meer voor een man/vrouw van het midden voelt.

- Dit interview met Trump in The Washington Post zorgt voor nogal wat onrust bij de Republikeinen in het Congres. Hij belooft Obamacare te vervangen met "een verzekering voor iedereen". Ook zegt Trump te gaan onderhandelen met farmaceutische bedrijven om de prijzen voor medicijnen omlaag te krijgen.

- Veel Republikeinen maken zich zorgen over zijn belofte, omdat dit riekt naar de door hen verfoeide Big Government. Democraten krabben zich achter de oren, want was juist Obamacare niet bedoeld als een verzekering voor iedereen? Zo lijkt het of Trump Obamacare wil vervangen... met Obamacare (of iets wat erop lijkt). Trumps plan blinkt vooralsnog uit in vaagheid.

TWEET WATCH – Trump gebruikt Twitter veelvuldig om zijn critici aan te vallen, maar de afgelopen 24 uur zagen we voor de verandering een (redelijk) ingetogen Trump. Hij stuurde een tweet, waarin hij Amerikanen opriep Martin Luther King te eren (gisteren was MLK Day).

- Trump had in New York ook een ontmoeting met de oudste zoon van Dr. King, die na afloop sprak van een constructieve bijeenkomst. Over de ruzie tussen burgerrechtenicoon John Lewis (een tijdgenoot van MLK) en Trump zei Martin Luther King III: “Things get said on both sides.”

- Obama is van plan om in de laatste dagen van zijn presidentschap nog honderden drugsveroordeelden gratie te verlenen. Het past in een langlopend initiatief van Obama om drugscriminelen vrij te laten, die geen geweld hadden gebruikt bij hun misdaad. Waarom doet Obama dit? Lees dit verhaal van The Atlantic en je begrijpt het beter.

PARTY WATCH – We hebben in deze nieuwsbrief al eerder gehad over de feestelijkheden rond Inauguration Day. Ondanks de grandioze beloftes van Trump is de lijst met optredende artiesten, tja, laten we zeggen, wat magertjes. Een handjevol zangers en bands heeft toegezegd, maar het zijn niet bepaald household names: de Rockettes, 3 Doors Down, Toby Keith, The DC Fire Department Emerald Society Pipes & Drums en Jackie Evancho om er een paar te noemen.

- Een van de groepen die eerder had toegezegd, was de coverband B-Street Band, die specialiseert in nummers van Bruce Springsteen. De band heeft nu alsnog afgezegd uit respect voor hun grote held Bruce Springsteen, die niet bepaald een grote fan is van Trump.

LEESTIPMooi verhaal in The New York Times over president Obama als reader-in-chief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl