Politiefoto van Abdoelkadir Masjaripov na zijn arrestatie
NOS NieuwsAangepast

Schutter nachtclub Oudejaarsnacht gepakt in Istanbul

De dader van de dodelijke schietpartij in een nachtclub in de Oudejaarsnacht in Istanbul is opgepakt, melden diverse Turkse media. De Oezbeek Abdoelkadir Masjaripov werd samen met zijn zoontje van vier gearresteerd bij een politie-inval in een huis in Esenyurt, een verre buitenwijk van Istanbul.

Hij zou zich hebben verzet bij zijn arrestatie. Volgens de commerciële televisiezender NTV verbleef Masjaripov bij een vriend die afkomstig is uit Kirgizië. De vriend en drie anderen zouden ook zijn gearresteerd. Het 4-jarige zoontje is onder toezicht geplaatst.

Geld gevonden

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat de politie al vijf dagen op de hoogte was van de schuilplaats, maar dat er voor is gekozen het huis eerst in de gaten te houden, in een poging te ontdekken met wie Masjaripov in contact stond. Hij zou zijn overgebracht naar het hoofdbureau van politie in Istanbul.

Dader aanslag Istanbul opgepakt

Op zondag deed de politie al een inval in een ander huis in de buurt van Istanbul, in de kustplaats Silivri, en trof daar 150.000 dollar in contanten aan. Deze woning zou zijn gebruikt door de vermoedelijke aanslagpleger. Het voor hem bestemde geld zou hij niet hebben kunnen ophalen door de intense zoektocht van de politie naar hem, aldus de krant Hürriyet.

Lang gezocht

Veiligheidsdiensten en de politie in Turkije hebben lang naar de verdachte gezocht. Van de Oezbeek verscheen een paar dagen na de aanslag op Twitter een selfie-video, die vermoedelijk is opgenomen op het Taksimplein in Istanbul.

"Er zal zeker opluchting zijn in Turkije als de dader nu echt is opgepakt", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De dader in de selfievideo

Bij de aanslag op nachtclub Reina werden 39 mensen doodgeschoten. De dader wist te ontkomen. Reina is een van de bekendste nachtclubs in Istanbul, waar veel beroemdheden komen. Er waren enkele honderden feestvierders binnen. IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl