NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil Europees geneesmiddelenagentschap in Nederland

Nederland stelt zich kandidaat voor de vestiging van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Dat zit nu in Londen, maar zal in verband met het Britse vertrek uit de Europese Unie naar een ander Europees land gaan.

Bij het instituut werken 900 mensen uit alle lidstaten van de EU. Het kabinet verwacht dat een groot deel van die medewerkers meeverhuist. Het EMA beoordeelt de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van medicijnen op de Europese markt.

Volgens de ministers Schippers en Koenders is Nederland bij uitstek geschikt als nieuwe vestigingsplaats. Ze benadrukken de goede internationale bereikbaarheid van Nederland en de goede voorzieningen. Ze wijzen er ook op dat Nederland veel ervaring heeft met onderzoek van geneesmiddelen. Het kabinet denkt dat het EMA in de buurt van Schiphol zou moeten komen te liggen.

De ministers zeggen dat het proces voor de beoordeling en toelating van geneesmiddelen niet verstoord mag worden door de brexit. "Hervestiging in Nederland betekent een garantie voor optimale continuïteit van het EMA in een omgeving en met randvoorwaarden die zeker niet onderdoen voor het Verenigd Koninkrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl