McDonald's opende deze maand onder protest een filiaal bij het Vaticaan
NOS NieuwsAangepast

Omwonenden Vaticaan niet blij met hamburgers voor daklozen

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

McDonald’s gaat eten uitdelen aan de zwervers rond het Vaticaan. Vanmiddag kregen de daklozen van de hamburgerketen hun eerste tasje, uitgedeeld door kerkelijke organisaties. Tussen de servetten zit een dubbele cheeseburger, een appel en een flesje water.

McDonald's belooft vanaf nu wekelijks duizend zwervers met hamburgers te gaan voeden, na afspraken hierover met de kerkelijke groep Medicina Solidale.

Juist deze maand opende onder een storm van kritiek een grote vestiging van McDonald’s op een steenworp afstand van het Vaticaan. Het fastfoodrestaurant huurt het pand van het onroerendgoedbedrijf van het Vaticaan zelf, dat ondanks bezwaren van groepen kardinalen en buurtbewoners geen reden zag de verhuur niet door te laten gaan.

Een klap in het gezicht van mensen die al jaren bezig zijn mensen in armoede rond het Vaticaan echt te helpen.

Burgercomité dat zich verzette tegen de komst van de McDonald's

Buurtbewoners vrezen met de komst van de hamburgers verloedering van hun wijk Borgo, die aan het Sint-Pietersplein grenst. Het gratis uitdelen van de cheeseburgers is voor de bewoners een volgende druppel en niet meer dan een pr-stunt.

"McDonald’s gaat nu broodjes aan zwervers uitdelen om zich te rechtvaardigen", zegt het comité Salvaguardia Borgo in een boos persbericht. "Het is voor ons een bespottelijke commerciële actie. Een klap in het gezicht van mensen die al jaren bezig zijn mensen in armoede rond het Vaticaan echt te helpen."

Toch gelooft de hulpgroep Medicina Solidale dat de buurtbewoners te zwaar op de hand zijn, en noemt het weggeven van de cheeseburgers een belangrijke toezegging. "Door dit eten gaat het leven van deze mensen die op straat leven erop vooruit. Het garandeert dat ze proteïnen en vitaminen binnenkrijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl