Roger Federer in actie op de Australian Open
NOS SportAangepast

Federer wint duel der veteranen

Viervoudig toernooiwinnaar Roger Federer is met succes begonnen aan zijn achttiende Australian Open op rij. Hij klopte mede-veteraan Jürgen Melzer (beiden zijn 35 jaar) met 7-5, 3-6, 6-2, 6-2.

Federer, die de afgelopen zes jaar vijf keer de halve finales haalde in Australië, en Melzer, die in 2011 zijn beste Australian Open beleefde en de vierde ronde bereikte, troffen elkaar in 2010 op Wimbledon en de US Open; de Zwitser won destijds beide achtste finales.

In Melbourne begon Federer nog wat stroef, maar vanaf 2-4 begon het te lopen. In de tweede set raakte hij echter vanaf 3-1 zijn ritme kwijt. Terwijl Melzer, in 2011 nog even de mondiale nummer acht maar tegenwoordig terug te vinden op de 300ste plaats van de wereldranglijst, de ene na de andere winner sloeg, produceerde Federer opeens louter afzwaaiers en dat kostte hem de set.

Vanaf de derde set was de als zeventiende geplaatste Zwitser, die vanwege een blessure een groot deel van 2016 aan de kant bleef, weer bij de les en liet hij zijn Oostenrijkse opponent in het vervolg van het duel kansloos.

Klizan laat zege glippen

Stan Wawrinka moest alle zeilen bijzetten om de tweede ronde te bereiken. De Zwitser, die het grandslamtoernooi in 2014 won en daarna in de halve finales (2015) en de vierde ronde (2016) strandde, had vijf sets nodig om Martin Klizan te verschalken: 4-6, 6-4, 7-5, 4-6, 6-4.

Martin Klizan baalt na een misser

Klizan, de 'nieuwkomer van het jaar' in 2012 en vorig jaar winnaar van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, kwam de afgelopen 2,5 jaar in geen enkel grandslamtoernooi verder dan de tweede ronde, maar liet in Melbourne bij vlagen zien wat hij in huis heeft.

De 27-jarige Slowaak (ATP-34) nam tegen de als vierde geplaatste Wawrinka in elke set een break voorsprong. In het vijfde bedrijf leek zijn break naar 4-3 de beslissing in de partij te betekenen, maar de taaie Zwitser sloeg meteen terug en brak opnieuw bij 5-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl